ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Bosanske ćufte

Sastojci

  1. 750g junećeg mljevenog mesa
  2. tri kašike brašna
  3. četirijaja
  4. malo soli
  5. malo bibera
  6. malo vode

Preliv

  1. 300g kajmaka ili kiselog vrhnja
  2. 200ml jogurta ili mlijeka
  3. malo sitno isjeckanog bijelog luka
  4. malo sitno isjeskanog lista pršuna
  5. malo soli
  6. malo kima u prahu (ili istucanog)

Način pripreme

U juneće mljeveno meso dodati malo vode, brašno, so, biber i jaje.
Umijesiti, pa od te mase rukama oblikovati ćufta.

Namastiti dublju i manju tepsiju, pa u nju redati ćufta.

Staviti u zagrijanu rernu, prvo na jaku temperaturu, pa kada malo porumene smanjiti temperatutu na srednje jaku. Peći oko 40 minuta.

Razmutiti jaja sa kajmakom ili kiselim vrhnjem, dodati malo mlijeka ili jogurta (u ovu smjesu možemo dodati malo sitno sjecanog bijelog luka, kima u prahu, sitno sjeckanog peršunovog lista...), pa kada su ćufta gotova preliti pripremljenu smjesu preko ćufti.

Vratiti na kratko u rernu.(bosanskikuhar.ba)
PRIJATNO ŽELI VAM MOJA KUHNJICA !!!

0 komentari:

Objavi komentar