utorak, 22. travnja 2014.


Sastojci: 

Biskvit :

  • 4 belanca
  • 125 g šećera
  • 125 g lešnika
  • 25 g brašna
Čokoladni mus sa konjakom:
  • 4 žumanca
  • 25 g šećera
  • 100 ml slatke pavlak
  • 300 g tamne čokolade ( 70 % )
  • 100 ml slatke pavlake
  • 4 listova želatina
  • 300 ml slatke pavlake
  • 5 kašika konjaka

Preliv:

  • 100 g tamne čokolade ( 70 % )
  • 100 ml slatke pavlake
  •  50 g maslaca

Postupak :


Biskvit :

Ulupajte belanca dok ne dobijete čvrst sneg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa belancima. Lešnike sameljite . Pomešajte ih sa brašnom i dodajte belancima . Pečite tortu u kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.


Čokoladni mus :
 
Umutite  žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i mešajte dok ne postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .

U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu . Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne dobijete gladak i gust čokoladni krem .

Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min .Procediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine . Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje. Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem . Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu  mousse kremu . Dodajte konjak na kraju. Sipati gotov čokoladni mus preko biskvite . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete otopiti na tiganju maslac,pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.
 
 
 

0 komentari:

Objavi komentar