subota, 30. studenoga 2013.


Sastojci:

  • 100 gr maslaca
  • 100 gr kakaa
  • 100 gr brašna
  • ½ kašikice praška za pecivo
  • ¼ kašikice soli
  • 200 gr šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašikica vanilla ekstrakta
  • 125 ml kiselog vrhnja
  • 2 čokolade za kuhanje

     Način pripreme

    • Obložite pregament papirom okrugli pleh za pečenje (20cm).
    • U jednoj posudi pomiješajte kakao, brašno, prašak za pecivo i sol.
    • U drugoj posudi mikserom umutite maslac i šećer, pa dodajite jedno po jedno jaje i vaniliju.
    • Smanjite brzinu miksera, pa naizmjenično dodajite mješavinu kakaa i brašna i kiselo vrhnje.
    • Kada dobijete ujednačenu smjesu, stavite ju u pripremljeni pleh .
    • Pecite u rerni na 200 °C 30-35 minuta.
    • Kada se ispeče, ostavite koru da se potpuno ohladi.
    • U međuvremenu stavite čokoladu u posudu iznad šerpe sa ključalom vodom, pa miješajte drvenom kašikom dok se ne istopi potpuno.
    • Premažite cijelu tortu čokoladnom glazurom, pa po želji ukrasite tortu dodatnim komadićima čokolade.
https://www.facebook.com/zizutipswin?ref=hl
Jednostavna torta od čokolade


Sastojci:

Podloga:

  • 250 gr mljevene plazme ili nekog drugog keksa
  • 100 gr margarina sa aromom vanilije
  • 4-5 kašika mlijeka

Krema:

  • 100 gr lješnik karamela
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 100 gr margarina sa aromom vanilije

Glazura:

  • 100 gr mliječne čokolade
  • 50 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kašike šećera
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 30 gr margarina

Priprema:

  1. Otopiti margarin, pa preliti preko mljevenog keksa. Dodati i mlijeka, po potrebi ,pa od mase oblikovati podlogu.
  2. U vrhnje dodati karamele, pa zagrijati, dok se karamele ne otope. Maknuti sa vatre, pa dodati i margarin. Miješati dok se margarin ne otopi, pa ostaviti da se krema prohladi.
  3. Hladnu kremu preliti preko podloge od keksa, pa ostaviti u frižider da se stegne.
  4. Zagrijati vrhnje, šećer i čokoladu, pa kad se čokolada otopi, dodati i margarin. Miješati dok se ne otopi, pa ostaviti da se prohladi.
  5. Preliti preko kreme od karamela, pa ostaviti u frižider da se glazura ohladi i stegne. Rezati na parčad i uživati!
- See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/11/karamel-poljubac.html#sthash.jYw6AaMC.dpuf

0 komentari:

Objavi komentar