Čokoladna bomba zato što to doista i jeste – shvatit ćete to već s prvim zalogajem ovog fantastično kremastog čokoladnog užitka. A to niti ne čudi, jer u njegovom se sastavu nalazi ni manje ni više nego 500g čokolade! Dakle , ako niste čokoljupci ovo definitivno nije kolač za vas, ali svima onima koji znaju uživati u finom čokoladnom okusu ovo će biti desert snova – moćan, konkretan, fini tamni mekani biskvit sa deeeeeebelim slojem čokoladne kreme…okus ovog kolača ostaje na nepcu još jako dugo nakon kušanja.
Sastojci:
- 5 jaja
- 12 dag šećera
- 5 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
- 20 dag margarina
- 20 dag čokolade za kuhanje
Za čokoladni preljev (ganache kremu):
- 7 dcl vrhnja za šlag (Hulala, Hole ili neko slično)
- 30 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
- Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
- Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.
- Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
- Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.
- Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.
- U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivom ganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
- Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
- Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.
Izvor: (recipeci.com).
0 komentari:
Objavi komentar