četvrtak, 6. ožujka 2014.

Sastojci:

  • 96 komada petit beurre keksa
  • 4 pudinga od vanile
  • 1500 ml mlijeka
  • 150 g smedjeg secera
  • 150 neslanog putera
  • 75 g secera u prahu
  • 300 ml neutralne (slatke) pavlake
  • 3 kesice vanilin secera

Priprema:

U 150 ml mlijeka umijesati 4 pudinga tako da se dobije smjesa bez grudvica. 1300 ml mlijeka staviti da se kuva. Trenutak prije nego sto mlijeko prokuva, dodati smjesu sa pudingom, smanjiti vatru i neprekidno mijesati dok se puding ne zgusne, ide brzo, dva, tri minuta. Sipati u posudu, pokriti plasticnom folijom i ostaviti da se ohladi. Povremeno promijesati da se ne bi stvotila korica, a i pomogne da se brze ohladi.
Mikserom umutiti puter sa secerom u prahu. Dodati sve ohladjenom pudingu, pa sve dobro izmiksati jos jednom. Podijeliti na tri dijela. Poredati keks 4x6 i premazati cetkom umocenom u mlijeko, onih 50 ml sto je ostalo. Nanijeti jednu trecinu pudinga, opet keks, opet mlijeko, druga trecina pudinga, pa sve ponoviti i treci put, a zavrsiti na kraju sa redom keksa. Umutiti pavlaku sa vanilin secerom, pa ukrasiti kolac, sve zajedno u frizider da prenoci.
 
Izvor: (www.svajela.hr).

0 komentari:

Objavi komentar