subota, 24. svibnja 2014.

 

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje čokolade.

Sastojci:

Za kore:

  • 3 x 5 bjelanca
  • 3 x 10 kasika secera u prahu
  • 3 x 5 kasika mljevenih oraha
  • 3 x 2 kasika brasna

Za krem:

  • 1 litar mlijeka
  • 15 zumanaca
  • 10 kasika secera
  • 9 kasika brasna
  • 250 gr secera u prahu
  • 250 gr margarina/maslaca
  • 150 gr mljevenih oraha
  • malo mlijeka da se popare orasi
  • 200 gr cokolade
  • 3 kesice slag krema od vanile
  • 200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem

Priprema:

Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna. Brasno i orahe pomijesati i lagano varjacom umjesati u umucene bjelance. Peci na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate krem.
Krem: 7 zumanaca pomijesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmjesati sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohladjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri. Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najvise.

Posluživanje:

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepsa od bilo koje cokolade.

Preuzeo sa: (Namirnice.ba/Coolinarika/Milica)

0 komentari:

Objavi komentar