Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje čokolade.
Sastojci:
Za kore:
- 3 x 5 bjelanca
- 3 x 10 kasika secera u prahu
- 3 x 5 kasika mljevenih oraha
- 3 x 2 kasika brasna
Za krem:
- 1 litar mlijeka
- 15 zumanaca
- 10 kasika secera
- 9 kasika brasna
- 250 gr secera u prahu
- 250 gr margarina/maslaca
- 150 gr mljevenih oraha
- malo mlijeka da se popare orasi
- 200 gr cokolade
- 3 kesice slag krema od vanile
- 200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem
Priprema:
Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna. Brasno i orahe pomijesati i lagano varjacom umjesati u umucene bjelance. Peci na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate krem.Krem: 7 zumanaca pomijesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmjesati sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohladjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri. Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najvise.
Posluživanje:
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepsa od bilo koje cokolade.Preuzeo sa: (Namirnice.ba/Coolinarika/Milica)
0 komentari:
Objavi komentar