09:22
Selma
Donosimo vam recept za tijesto koje možete upotrijebiti za razne kolače ili druga jela, a posebno je korisno jer može stajati nekoliko dana pa ga koristite kad trebate.Varijanti ima više, a ovo je jedna “domaća” i provjerena.
SASTOJCI:
- 1 kg brašna
- 1 svježi kvasac
- 1 žličica šećera
- 2 jaja
- 2 jogurta
- 1 prašak za pecivo
- ½ l mlijeka
- za slatko tijesto 2 žličice šećera
- za slano tijesto 2 žličice soli
POSTUPAK PRIPREME:
- Prvo je potrebno u nekih 2 dcl toplog mlijeka umiješati svježi kvasac i žličicu šećera, ostaviti da se uzdigne.
- Zajedno umiješati brašno, kvasac, jaja, jogurt, prašak za pecivo, ostatak mlijeka i šećer ili sol po potrebi.
- Prekriti krpom i ostaviti pola sata da se digne na toplome.
- Tijesto možete pohraniti u frižideru i do 7 dana, tako da ga stavite u neku veću nauljenu vrećicu (veća jer tijesto još nabuja) i dobro zavežete.
- Vadite po potrebi, kada vam zatreba.
- Odlično je za razne varijante slatke i slane, tako da po tome odlučujete hoćete li u njega ubaciti šećer ili sol.
- Možete praviti i kiflice, tako da dodatno koristite 1 margarin koji premazujete u više slojeva dok valjate i prebacujete tijesto.
- Neke od ideja sa ovim tijestom su pizza, kiflice, pogačice, buhtle, krofne i još svašta… svašta… po vašoj želji.
- Dobar tek i javite nam kako vam se sviđa naše ludo tijesto i za što ste ga sve upotrijebili!
Izvor: Magazin.ba
0 komentari:
Objavi komentar