16:21
Selma
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 6 kašika hladne vode
- 3 kašike ulja
- 3 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 šolje mleka za prelivanje kore
Krem:- 100gr čokolade po izboru
- 250ml slatke pavlake ( vrhnje za šlag )
- 1/2 kašičice ekstrata ruma ( po želji )
Glazura- 100gr čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Ulupati belanca, pa uz lupanje dodavati postepeno šećer.
- Kada se napravio jak šne od belanaca postepeno ulivati, direktno u žice od miksera hladnu vodu i mutiti.
- Zatim dodati žumanca jedno po jedno, pa ulje, isto u mlazu.
- Sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo i onda to postepeno dodavati u prethodno umućenu smesu i mešati sa varjačom.
- Zagrejati rernu na 180 stepeni.
- Istresti smesu u pleh veličine rerne ( moj je otprilike 37 x 30cm ) u koji smo stavili papir za pečenje.
- Peći oko 20 – 25 minuta.
- Izvaditi i ohladiti.
- Dok se peče kora praviti krem.
- Istresti slatku pavlaku u posudu pa odvaditi u manju šerpicu 3 pune kašike.
- Ostatak u posudi ulupati.
- Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, na slaboj temperaturi ( samo da mekša )pa uz mućenje slatke pavlake dodati otopljenu čokoladu. na kraju dodati rum i i zmiksirati.
- Koru preseći na dva dela, ne vodoravno neko po sredini, da se dobiju dve manje kore.
- Isprskati sa mlekom pa filovati.
- Sav krem istresti na prvu koru, treba da bude jak i čvrst, pa preklopiti isprskanom drugom korom.
- U slatku pavlaku koju ste odvojili izlomiti čokoladu, pa staviti da se zagreva i otopi sve zajedno.
- U vruće dodati ulje i mešati dok se ne sjedini.
- Vrelom glazurom preliti gotov kolač i ostaviti da se hladi u frižideru.
- Ova glazura je fina za sečenje, ne lomi se ali nije ni premekana da ostaje na nožu pri sečenju.
Izvor: brzikolaci.com
0 komentari:
Objavi komentar