petak, 2. svibnja 2014.

 

Esterhazi torta je izvanredna poslastica za specijalne prilike. Originalnost ove torte je u korama bez brašna i specifičnom ukrašavanju čokoladnom glazurom u obliku mreže.

Sastojci:


Kore:

  • 8 belanaca
  • 200 g  badema
  • 170 g šećera
Fil

  • 250 ml mleka
  • 8 žumanaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • 50 g gustina
  • 2 kesice vanilin šećera

Bela glazura:

  • 400 g šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kašike ulja

Čokoladna glazura:

  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

 Priprema:

  • Belanca izmiksirati u čvrst sneg, polako dodavati oguljene, mlevene, pečene bademe i šećer. Od te  smese peći (osušiti) 6-7 kora na 100°C najmanje 60 minuta.
  • Za fil u  malo hladnog mleka umešati gustin pa ga sipati u ostatak  mleka, dodati  šećer, žumanca i vanilin šećer. Ovako umešan fil kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Gotov fil skinuti sa pare i ohladiti. Penasto umutiti  maslac pjenasto pa ga kašikama postepeno dodavati filu uz stalno mućenje.
  • Za belu glazuru umutiti šećer u prahu sa uljem i  sokom od limuna pa postepeno kašikom dodavati  vruću vodu  mešajući dok se ne dobije gusta smesa.
  • Za čokoladnu glazuru rastopiti čokoladu sa uljem na niskoj temperaturi.
  • Sa filom premazati sve ohlađene kore. Gornju koru premazati belom šećernom  glazurom. Na kraju čokoladnom glazurom ukrasiti esterhazi tortu.
Izvor: kuhinjarecepti.com

0 komentari:

Objavi komentar