srijeda, 14. svibnja 2014.


domaci-cevapi

Ćevapi, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Donosimo vam recept za savrene ćevape.

Sastojci:

  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika bibera
  • 1/2 glavice bijelog luka
  • 1 kašika kajmaka
  • malo mineralne

Obavezni prilozi:

  • Što više crvenog luka to bolje :)
  • kajmak ili ajvar po želji

Poljev za lepinu:

  • provrela voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • vegeta
  • malo ulja
  • peršunov list
  • bijeli luk
  • biber

Priprema poljeva:

  • Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

Priprema ćevapa:

  • Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
  • U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
  • Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
  • Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
  • Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
  • Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
  • Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite

0 komentari:

Objavi komentar