četvrtak, 8. svibnja 2014.

Ukusne karamel-kockeSastojci:

    Za koru:

  •     125 gr maslaca
  •     60 gr šećera u prahu
  •     150 gr brašna
  •     30 gr kakaoa

    Karamel:

  •     250 gr maslaca
  •     125 gr šećera u prahu
  •     400 gr mlijeka
  •     Čokoladni preljev:
  •     30 gr maslaca
  •     200 gr istopljene čokoalde za kuhanje
  •     30 gr istopljene bijele čokolade

 Priprema:

  1. Da biste napravili koru, stavite maslac, šećer, brašno i kakao u jednu posudu i miksajte dok se ne formiraju mrvice.
  2. Stavite smjesu u posudu za pečenje dimenzija 18×28 cm koju ste prethodno premazali maslacem.
  3. Pritisnite nekoliko puta dlanom kako bi smjesa bila ravnomjerno raspoređena.
  4. Pecite u rerni 20-25 minuta na 180 °C, nakon toga ostavite koru da se ohladi.
  5. U posebnu posudu stavite maslac, šećer i mlijeko, pa na laganoj temperaturi miješajte smjesu dok se maslac ne istopi.
  6. Nakon što smjesa proključa smanjite temperaturu, pa nastavite miješati dok smjesa ne dobije blijedu karamel boju, pazeći d a se ne zalijepi za dno posude.
  7. Karamel smjesu premažite preko kore.
  8. Istopljenu čokoladu izmiješajte sa istopljenim maslacem, pa premažite preko karamel-fila.
  9. Ostavite u frižider da odstoji najmanje 1 h.

    Izvor: kuhar.ba

0 komentari:

Objavi komentar