16:06
Selma
Sastojci:
Kora-biskvit
- sedam jaja
- deset kašika šećera
- dvije kašike kakaa
- tri kašike brašna
- pola kašikice sode bikarbone
Fil
- četri jaja
- 100g šećera
- četiri kašike brašna
- 300ml mlijeka
- dva rebra čokolade za kuhanje
- 250g margarina
- jedan vanilin šećer
Glazura
- 100gčokolade
- 2 do 3kašike ulja
Bijela glazura
- dva rebra bijele čokolade (posebno otopiti)
Priprema:
- Rernu ugrijte na 180°C.
- Odvojite bjelanjke i žumanjke.
- Bjelanca umutite u snijeg.
- Žumanca umiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sodu bikarbonu, te lagano dodajte i sneg u tu masu.
- Sve umijesite mikserom.
- Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, sipajte masu i pecite 20 min.
- Još topao biskvit zarolajte u vlažnu krpu, odrolajte, skinite krpu i ponovo zarolajte i ostavite da se ohladi.
Fil:
- Mlijeko stavite da provri.
- Brašno, žumanjke, šećer i vanilin šećer umutite i skuhajte u provrelom mlijeku da se zgusne masa.
- Ohladite i ododajte joj sjeckani margarin i sve umiksajte mikserom.
- Podijelite u 2 djela.
- Jedan dio ostavite žut, a u drugi dio stavite otopljenu čokoladu.
- Koru odrolajte, namažite tanko žuti fil, pa braon fil i sve čvrsto zarolajte.
- Ohladite ga i prelijte tamnom glazurom.
- Prošarajte ga sa bijelom glazurom.
Izvor: (domaci-recepti.blogspot.com).
0 komentari:
Objavi komentar