02:15
Selma
Sastojci
- 2 1/2 solje brasna
- 1/2 cajne kasikice kvasca/germe
- jedna solja vode
- cajna kasikica soli
- cajna kasikica secera
- Nutella
- malo kukuruznog brasna
- jedno jaje
Način pripreme
- Rastvorite kvasac u cetvrt solje vode i ostavite da stoji 10 minuta.
- U vecoj posudi izmjesajte brasno, so i secer i dodajte rastvoren kvasac.
- Ako koristite mikser za mjesanje koristite manju brzinu i mjesajte oko 7 minuta.
- Drugu posudu premazite tankim slojem ulja i prebacite u nju vec pripremljeno tijesto.
- Pokrijte celofanom ili najlonom i ostavite na toplom mjestu da tijesto nadodje. (obicno oko jednog sata ili dok se ne udvostruci)
- Podijelite tijesto na dva komada i razvucite ih oklagijom u krugove (kao za deblju picu).
- Razmazite Nutelu po prvom tijestu. Ostavite par centimetara oko ruba nenamazano.
- Ako je Nutela pretvrda zagrijte je malo u mikrovalnoj pecnici ili u loncu sa toplom vodom.
- Kad je Nutela razmazana po prvom tijestu, stavite drugo tijesto na vrh.
- Odrezite krajeve ako ima viska.
- Dno tepsije mozete prekriti papirom za pecenje ili malo nauljiti.
- U oba slucaja pospite malo kukuruznog brasna po dnu.
- U sredinu tijesta mozete postaviti izrezan krug od kartona (pogledaj video) ili obicnu solju.
- Ovo vam sluzi kao sablon i granica do koje cete ostrim nozem sijeci tijesto prema sredini.
- Budite sigurni da imate paran broj kriski inace krajnji vizuelni efekat nece biti potpun.
- Isjeceno tijesto zavrnite prema vani dva puta (pogledaj sliku ili video).
- Kad je ovo zavrseno ostavite pripremljeno tijesto sa nutelom da stoji oko 20 minuta na suvom i toplom mjestu prekriveno celofanom ili najlonom.
- Zagrijte rernu na 175 do 180°C
- Prije nego stavite Nutela hljeb da se pece, premazite ga ovlas ulupanim jajetom.
- Pecite ga na ovoj temparaturi oko 20 minuta.
- Povecajte temperaturu na 220°C i pecite jos 5 minuta, ili dok hljeb sa nutelom ne dobije zlatno smedju boju.
- Ostavite malo da se ohladi prije serviranja.
Izvor: (
domacica.net).
0 komentari:
Objavi komentar