subota, 1. ožujka 2014.

novogodišnja pogača


Sastojci
  • 3 jaja
  •  200 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 100 ml  vode
  • 1 paketić svežeg kvasca
  • brašno po potrebi
  • so
  • malo maslaca

Priprema   

Svež kvasac se razmrvi i stavi u toplu vodu s kašičicom šećera i ostavi da nadođe. U većoj zdeli pomešati sve sastojke za testo. Dodati aktivirani kvasac i umesiti kompaktno testo. Ostaviti ga na toplom mestu da podupla svoju zapreminu pa ga premesiti. Testo podeliti na tri dela, jedan manji, jedan veći i jedan najveći .Od najmanjeg dela napraviti loptasti oblik, ukrasiti ga trakama i staviti na sredinu podmazanog kalupa. Od dela srednje veličine oblikovati  prsten i obaviti ga oko središnjeg dela u kalupu. Posuti ga susamom. Najveći deo teste  razvaljati u pravougaonik, premazati otopljenim  maslacem i urolati. Posle nekoliko minuta, kad se maslac malo stegne, iseći na delove debljine oko 1 cm i slagati oko prstena naizmenično jedan iza drugog. Ostaviti da testo nadođe oko 45 minuta pa peći na 180°C oko 45 minuta.

Izvor.(kuhinjarecepti.com).

0 komentari:

Objavi komentar