subota, 30. studenoga 2013.

 

Sastojci: 

  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika bibera
  • 1/2 glavice bijelog luka
  • 1 kašika kajmaka
  • malo mineralne

Obavezni prilozi: 

  • Što više crvenog luka to bolje :)
  • kajmak ili ajvar po želji 

Poljev za lepinu: 

  • provrela voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • vegeta
  • malo ulja
  • peršunov list
  • bijeli luk
  • biber

Priprema poljeva: 

Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća
Priprema ćevapa:
Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite

0 komentari:

Objavi komentar