subota, 30. studenoga 2013.

juha-od-tikvica

Potrebno vam je:

  1. ZA JUHU
  2. dvije tamnozelene tikvice
  3. dvije svijetlozelene tikvice
  4. vezica mladog luka
  5. maslaca
  6. dvije povrtnog temeljca
  7. šaka svježeg lišća kopra
  8. sol, papar
  9. ribanog sira
  10. ZA POPEČKE
  11. tri do četiri velike mrkve
  12. dva jaja
  13. žlica do dvije brašna
  14. sol, papar
  15. žličica kurkume
  16. pola kumina
  17. na vrh noža ljute paprike
  18. malo svježeg lista peršina
  • Način pripreme

    1. Mladi luk narežite sitno, pa popecite na rastopljenom maslacu dok lagano ne uvene. Dodajte oprane, ali neoguljene tikvice narezane na tanke ploške pa pustite da se i one lagano zapeku.
    2.  Podlijte toplim temeljcem, ili vodom, ako nemate temeljca pri ruci. Posolite po ukusu. Pustite da se kuha dvadesetak minuta, dok tikvice sasvim ne omekšaju. Za to vrijeme pripremite popečke.
    3.  Ogulite i naribajte mrkve. Smjesi dodajte jaja, brašno i začine pa dobro izmješajte i ostavite da odstoji desetak minuta da povrće pusti svoj sok. Kušajte jeste li zadovoljni začinima - treba biti prilično pikantno i lagano papreno.
    4.  Na vrućoj tavi i malo ulja pecite po žlicu smjese od mrkve. Pritisnite je lagano žlicom da se formira popečak. Kad porumeni i postane hrskava s donje strane pažljivo okrenite. Pustite neka se popečci ocijede na masnom papiru ili papirnom ubrusu dok završite juhu.
    5. Juhu s omekšalim tikvicama izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu do željene konzistencije - juha može biti sasvim kremasta, ili s komadićima tikvice, ako tako više volite. Izmiksanu juhu obilno posipajte usitnjenim koprom i ribanim sirom. Začinite paprom, i servirajte odmah s toplim popečcima.
     Ukusno a pri tome i jako zdravo  .

0 komentari:

Objavi komentar