Sastojci:
- 100 gr maslaca
- 100 gr kakaa
- 100 gr brašna
- ½ kašikice praška za pecivo
- ¼ kašikice soli
- 200 gr šećera
- 3 jaja
- 1 kašikica vanilla ekstrakta
- 125 ml kiselog vrhnja
- 2 čokolade za kuhanje
Način pripreme
- Obložite pregament papirom okrugli pleh za pečenje (20cm).
- U jednoj posudi pomiješajte kakao, brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi mikserom umutite maslac i šećer, pa dodajite jedno po jedno jaje i vaniliju.
- Smanjite brzinu miksera, pa naizmjenično dodajite mješavinu kakaa i brašna i kiselo vrhnje.
- Kada dobijete ujednačenu smjesu, stavite ju u pripremljeni pleh .
- Pecite u rerni na 200 °C 30-35 minuta.
- Kada se ispeče, ostavite koru da se potpuno ohladi.
- U međuvremenu stavite čokoladu u posudu iznad šerpe sa ključalom vodom, pa miješajte drvenom kašikom dok se ne istopi potpuno.
- Premažite cijelu tortu čokoladnom glazurom, pa po želji ukrasite tortu dodatnim komadićima čokolade.
https://www.facebook.com/zizutipswin?ref=hl
Sastojci:
Podloga:
- 250 gr mljevene plazme ili nekog drugog keksa
- 100 gr margarina sa aromom vanilije
- 4-5 kašika mlijeka
Krema:
- 100 gr lješnik karamela
- 300 ml vrhnja za šlag
- 100 gr margarina sa aromom vanilije
Glazura:
- 100 gr mliječne čokolade
- 50 gr čokolade za kuhanje
- 2 kašike šećera
- 250 ml vrhnja za šlag
- 30 gr margarina
Priprema:
- Otopiti margarin, pa preliti preko mljevenog keksa. Dodati i mlijeka, po potrebi ,pa od mase oblikovati podlogu.
- U vrhnje dodati karamele, pa zagrijati, dok se karamele ne otope. Maknuti sa vatre, pa dodati i margarin. Miješati dok se margarin ne otopi, pa ostaviti da se krema prohladi.
- Hladnu kremu preliti preko podloge od keksa, pa ostaviti u frižider da se stegne.
- Zagrijati vrhnje, šećer i čokoladu, pa kad se čokolada otopi, dodati i margarin. Miješati dok se ne otopi, pa ostaviti da se prohladi.
- Preliti preko kreme od karamela, pa ostaviti u frižider da se glazura ohladi i stegne. Rezati na parčad i uživati!
0 komentari:
Objavi komentar