ponedjeljak, 17. veljače 2014.

Recept Nutela Hljeb

Sastojci

  1. 2 1/2 solje brasna
  2. 1/2 cajne kasikice kvasca/germe
  3. jedna solja vode
  4. cajna kasikica soli
  5. cajna kasikica secera
  6. Nutella
  7. malo kukuruznog brasna
  8. jedno jaje

Način pripreme

  1. Rastvorite kvasac u cetvrt solje vode i ostavite da stoji 10 minuta.
  2. U vecoj posudi izmjesajte brasno, so i secer i dodajte rastvoren kvasac.
  3. Ako koristite mikser za mjesanje koristite manju brzinu i mjesajte oko 7 minuta.
  4. Drugu posudu premazite tankim slojem ulja i prebacite u nju vec pripremljeno tijesto.
  5. Pokrijte celofanom ili najlonom i ostavite na toplom mjestu da tijesto nadodje. (obicno oko jednog sata ili dok se ne udvostruci)
  6. Podijelite tijesto na dva komada i razvucite ih oklagijom u krugove (kao za deblju picu).
  7. Razmazite Nutelu po prvom tijestu. Ostavite par centimetara oko ruba nenamazano.
  8. Ako je Nutela pretvrda zagrijte je malo u mikrovalnoj pecnici ili u loncu sa toplom vodom.
  9. Kad je Nutela razmazana po prvom tijestu, stavite drugo tijesto na vrh.
  10. Odrezite krajeve ako ima viska.
  11. Dno tepsije mozete prekriti papirom za pecenje ili malo nauljiti.
  12. U oba slucaja pospite malo kukuruznog brasna po dnu.
  13. U sredinu tijesta mozete postaviti izrezan krug od kartona (pogledaj video) ili obicnu solju.
  14. Ovo vam sluzi kao sablon i granica do koje cete ostrim nozem sijeci tijesto prema sredini.
  15. Budite sigurni da imate paran broj kriski inace krajnji vizuelni efekat nece biti potpun.
  16. Isjeceno tijesto zavrnite prema vani dva puta (pogledaj sliku ili video).
  17. Kad je ovo zavrseno ostavite pripremljeno tijesto sa nutelom da stoji oko 20 minuta na suvom i toplom mjestu prekriveno celofanom ili najlonom.
  18. Zagrijte rernu na 175 do 180°C
  19. Prije nego stavite Nutela hljeb da se pece, premazite ga ovlas ulupanim jajetom.
  20. Pecite ga na ovoj temparaturi oko 20 minuta.
  21. Povecajte temperaturu na 220°C i pecite jos 5 minuta, ili dok hljeb sa nutelom ne dobije zlatno smedju boju.
  22. Ostavite malo da se ohladi prije serviranja.
Izvor: (domacica.net).

0 komentari:

Objavi komentar