utorak, 11. veljače 2014.

Maraskino torta

Sastojci

Biskvit

  • šest jaja
  • 100g šećera
  • jedan limun (sok i kora)
  • jedna kesica vanilin šećera
  • 100g mljevenih badema
  • 50g mrvica

Krema

  • četiri žumanceta
  • jedna kašika brašna
  • 500ml mlijeka
  • 200g maslaca
  • jedna čašica likera od maraskina

Posip

  • sjeckani bademi ili ribana čokolada

Način pripreme

  • Umutite 6 žumanaca sa 100g šećera, sokom i korom od limuna i dodajte vanilin šećer.
  • Ovoj pjenastoj masi dodajte 100g mljevenih badema, snijeg od 6 bjelanaca i 50g mrvica.
  • Masu sipajte u podmazan kalup i pecite je u vreloj rerni.
  • Kad torta bude pečena, rashladite je i isjecite u tri lista.
  • Svaki list premažite istim kremom, a na kraju tortu pospite oljuštenim sjeckanim bademom ili sa ribanom čokoladom.
  • Krem za tortu: umutite 4 žumanceta sa 150g šećera i jednom supenom kašikom brašna, sve to sipajte u vrelo mlijeko i kuhajte na pari, neprestano miješajući.
  • Kad krem bude dovoljno gust, sklonite ga sa vatre i dodajte mu 200g umućenog maslaca, dobro ga umješajte pa sipajte u krem čašicu likera maraskina koji će mu dati izvrstan ukus. 
Izvor. (www.bosanskikuhar.ba)

0 komentari:

Objavi komentar