utorak, 25. veljače 2014.

Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci

Za tortu:

  • 350 gr čokolade za kuvanje, iseckane
  • 170 gr putera
  • 5 jaja
  • 1 šolja kristal šećera
  • 1,5 kašičica ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice kuhinjske soli
  • ¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu

Za preliv:

  • 120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane
  • 40 gr putera

Priprema

1. Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.
2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.
3. Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.
4. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.

Savjet: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

Izvor: (stvarukusa.rs).

0 komentari:

Objavi komentar