petak, 14. veljače 2014.



Sastojci:

Kora-biskvit

  • sedam jaja
  • deset kašika šećera
  • dvije kašike kakaa
  • tri kašike brašna
  • pola kašikice sode bikarbone

Fil

  • četri jaja
  • 100g šećera
  • četiri kašike brašna
  • 300ml mlijeka
  • dva rebra čokolade za kuhanje
  • 250g margarina
  • jedan vanilin šećer

Glazura

  • 100gčokolade
  • 2 do 3kašike ulja

Bijela glazura

  • dva rebra bijele čokolade (posebno otopiti)

Priprema:

  • Rernu ugrijte na 180°C.
  • Odvojite bjelanjke i žumanjke.
  • Bjelanca umutite u snijeg.
  • Žumanca umiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sodu bikarbonu, te lagano dodajte i sneg u tu masu.
  • Sve umijesite mikserom.
  • Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, sipajte masu i pecite 20 min.
  • Još topao biskvit zarolajte u vlažnu krpu, odrolajte, skinite krpu i ponovo zarolajte i ostavite da se ohladi.

Fil:

  • Mlijeko stavite da provri.
  • Brašno, žumanjke, šećer i vanilin šećer umutite i skuhajte u provrelom mlijeku da se zgusne masa.
  • Ohladite i ododajte joj sjeckani margarin i sve umiksajte mikserom.
  • Podijelite u 2 djela.
  • Jedan dio ostavite žut, a u drugi dio stavite otopljenu čokoladu.
  • Koru odrolajte, namažite tanko žuti fil, pa braon fil i sve čvrsto zarolajte.
  • Ohladite ga i prelijte tamnom glazurom.
  • Prošarajte ga sa bijelom glazurom.
Izvor: (domaci-recepti.blogspot.com).

0 komentari:

Objavi komentar