četvrtak, 8. svibnja 2014.

cappuccino-torta  

Fina i raskošna, prikladna za najsvečanije prilike !

Sastav:

Kore:

  • 4 jaja,
  • 150 g šećera,
  • 1 kesica vanilin šećera,
  • 100 g brašna,
  • 100 g gustina,
  • 2 kašičice praška za pecivo

Fil:

  • 5 žumanca,
  • 6 kašika viskija,
  • 40 g šećera,
  • 2 kesice cappuccina,
  • 5 g želatina,
  • 650 ml. slatke pavlake,
  • 250 g mascarpone sira,
  • 2 kašičice instant kafe,
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

  1. Kore: Izmiksirajte bjelanca, dodajte šećer pa žumanca. Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo pa dodajte smjesi.
  2. Fino sjedinite sve pa pecite oko 25 minuta. Rezultat je paperjast list koji ćemo izrezati na 3 dijela.
  3. Fil: Ulupajte žumanca sa 4 kašike viskija i šećerom. Otopite cappuccino u malo vrele vode pa dodajte smjesi i ohladite.
  4. Potopite želatin u hladu vodu najmanje 5 minuta, a zatim stavite u mikrovalnu nekoliko sekundi, da se zagrije.
  5. Prohladite, pa sve pomiješajte sa smjesom od cappuccina. Ulupajte slatku pavlaku pa dodajte smjesi, dodajte sir i sve sjedinite. Ostavite u frižider da se malo stegne.
  6. Ugrijte 100 ml vode pa dodajte kafu u prahu, 1 kesicu vanilin šećera i 2 kašike viskija.
  7. Prelijte svaku koru sa malo tog sastava od instant kafe pa fil podijelite na dva dijela. Jednu polovinu stavite na prvu koru, preko toga drugu koru, pa onda drugu polovinu fila, na kraju i treću koru.
  8. Cappuccino torta se može dekorisati šlagom i zrnima kafe.
Izvor. doznajemo.com

0 komentari:

Objavi komentar