petak, 2. svibnja 2014.


 

Srneća leđa su najčuvenija bečka poslastica posle Zaher torte. Priprema se od najkvalitetnijih sastojaka, s bademima i čokoladom.

Sastojci:

Biskvit:

  • 8 jaja
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 200 g badema
  • 90 g mlevenog keksa
  • 20 g kakaoa

Krem:

  •  200 g šećera
  •  100 g slatke pavlake
  •  150 g maslaca
  •  2 kašike kakaa
  •  2 kašike ruma
  • 100 g mlečne čokolade

Čokoladna glazura:

  •  50 g margarina
  •  100 g čokolade
  •  2 kašike kakaoa

Priprema:

  • Umutiti  žumanca sa šećerom,vanilin šećerom i maslacem pa dodati omekšalu čokoladu i čvrst sneg od  belanaca. Sve dobro izmešati pa uz lagano mešanje dodadvati mlevene bademe, keks i kakao. Pripremljeno testo preneti u pouljen i brašnom posut kalup za srneća leđa. Peći u zagrejanoj rerni na 180º C oko 30 minuta. Pečen kolač dobro ohladiti pa izvrnuti iz kalupa. Zatim ga preseći pažljivo na tri dela.
  • Za krem lagano zagrejati sve sastojke da se otope, ali nikako kuvati,  ohladiti i dobro umutiti mikserom da postane penasto. U krem pašljivo umešati sitno izlomljenu mlečnu čokoladu.
  • Kremom premazati prvi deo biskvita pa na krem staviti drugi deo i njega premazati kremom. Odozgo prekriti trećim delom biskvita.
  • Srneća leđa potom preliti čokoladnom glazurom pripremljenom od navedenih sastojaka, a prema ranije datom uputstvu. Na kraju ih  ohladiti u frižideru i pre serviranja iseći na šnite.
Izvor: kuhinjarecepti.com

0 komentari:

Objavi komentar