petak, 2. svibnja 2014.



 Karamel torta je raskošna, čarobna poslastica, koja može da ulepša i najveća slavlja.

Sastojci:


Kora:
  • 7 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 1,5  kašika kakaa
  • 9 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Fil:

  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 200 g mlevenog keksa
  • 125 g oraha
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 70 g maslaca

Ukrašavanje

  • 50 g bele čokolade

Priprema

  • Jaja i šećer dobro izmiksirati, dodati brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo i kakao idobro promešati da se svi sastojci dobro sastave. Smesu preneti u tepsiju obloženu pek papirom i peći na 190 °C oko 20 minuta.
  • Za fil  u odgovarajućoj posudi zagrevati šećer da se karamelizuje pa sipati mleko i mešati da se karamel potpuno otopi. Potom dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se i ona otopi. Zatim se dodaju sitno iseckani orasi i mleveni keks pa se sve dobro umeša. Fil se ostavi da se ohladi pa mu se doda maslac i sve umuti mikserom.
  • Ohlađenu tortu odozgo i sa strane premazati sa karamel filom. Odozgo je ukrasiti izlomljenim delićima bele čokolade.


0 komentari:

Objavi komentar