srijeda, 29. siječnja 2014.


jez

Sastojci:

Testo:

- 15 jaja
- 15 kasika secera
- 15 kasika brasna
- skuvana crna kafa ili mleko

 Fil:

- 8 jaja
- 16 kasika secera
- 100 gr cokolade
- 250 gr putera
- 250 gr margarina
- 250 gr secera u prahu
- 100 gr lesnika

Preliv od cokolade:

- 100 gr cokolade
- 50 gr putera (ili margarina)
- 1 dl vode
- 2 kasike secera Ukrasavanje:
- zrna kafe
- 200 gr badema

Priprema:

Tri puta umutiti po 5 jaja, 5 kasika secera i 5 kasika brasna. Kasikom vaditi piskote i peci u podmazanom i brasnom posutom plehu 15 - 20 minuta na temperaturi od 170 stepeni.
Ispecene piskote umakati u skuvanu crnu kafu ili mleko (po zelji) i redjati u obliku jeza.
Svaki red premazivati sledecim filom: 8 jaja i 16 kasika secera kuvati na pari do potrebne gustine, dadati cokoladu a posebno mikserom umutiti maslac i margarin sa secerom u prahu, pa oba fila spojiti i dodati 100 gr pecenih, krupno mlevenih i iseckanih lesnika. Zatim 100 gr cokolade otopiti na vatri sa 50 gr putera, decilitrom vode i 2 kasike secera, izmesati da se sastojci sjedine a kada se preliv ohladi
njime preliti celog jeza do njuske. Oci jeza napraviti od zrna kafe, dekorisati bodljama
napravljenim od skuvanih oljustenih badema.

Izvor: (recepti.50webs.com)

0 komentari:

Objavi komentar