petak, 17. siječnja 2014.

Čokoladna torta

Sastojci:

  • 9 bjelanjaka
  • 9 kašika šećera
  • 9 žumanaca
  • 150 gr mljevenog plazma keksa
  • 400 gr čokolade za kuhanje
  • 375 gr maslaca ili margarina
  • 375 gr šećera u prahu
  • 4 šlaga (160 gr)

Priprema:


Umutiti bjelanjke sa 9 kašika šećera u čvrst snijeg. Dodati i žumanca pa izmiješati. Čokoladu otopiti pa polako, uz stalno miješanje mikserom, dodati u umućena jaja, na kraju dodati i keks.
Maslac pjenasto umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti sa prethodnim kremom.
Smjesu podijeliti na dva djela. Jedan dio će biti fil (staviti na hladjenje) a od drugog ispecite 2 tanke kore, na 200 stepeni oko desetak minuta.
Za jednu koru imat ćete 6 prepunih kašika smjese
Umutiti šlag i filovati: kora - fil - šlag - kora - fil - šlag.

0 komentari:

Objavi komentar