subota, 18. siječnja 2014.

Fantastična torta sa krem bananicama i lješnjacima

 

Sastojci:

  • 12 jaja

  • 1 l mlijeka

  • 4 pudinga od vanilije

  • 6 krem bananica

  • 500 ml slatkog vrhnja ili 4 šlag pjene

  • 400 gr šećera

  • 100 gr kokosa

  • 1 margarin

  • 100 gr istopljene čokolade

  • 50 gr naribane čokolade

  • 200 gr lješnjaka

  • 6 kašika brašna

Priprema

  1. Razdvojite 4 žumanjka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.

  2. Dodajte 100 gr šećera, pa nastavite mućenje.

  3. Postepeno dodajite 100 gr kokosa pomiješanog sa 2 kašike brašna.

  4. Stavite smjesu u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15-ak minuta na 200 °C.

  5. Preostale dvije kore pripremite na isti način, s tim da je u jednu koru umjesto kokosa potrebno dodati 100 gr mljevenih lješnjaka pomiješanih sa 2 kašike brašna, a u drugu 2 kašike naribane čokolade pomiješane također sa 2 kašike brašna.

  6. Dvanaest žumanjaka mikserom umutite sa 250 gr šećera, zatim dodajte 4 pudinga od vanilije i 200 ml mlijeka.

  7. Preostalih 800 ml mlijeka stavite na vatru, pa prilikom ključanja u mlijeko dodajte pripremljenu glatku smjesu s pudingom.

  8. Miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, pa ostavite da se ohladi.

  9. Nakon što se ohladi fil dodajte pjenasto umućen margarin, pa mikserom dobro umutite smjesu.

  10. Podijelite je na tri jednaka dijela.

  11. U jedan dio stavite isjeckane bananice, u drugi 100 gr mljevenih lješnjaka, a u treći fil stavite istopljenu čokoladu.

  12. U posudu za tortu stavite prvo koru od kokosa, premažite je filom sa bananicama, pa 1/3 šlaga.

  13. Preklopite je korom od čokolade, pa premažite čokoladni fil i 1/3 šlaga.

  14. Stavite i treću koru, premažite je filom od lješnjaka, pa preostalim šlagom.

  15. Tortu dalje ukrasite po želji, ostavite u frižider najmanje 1 h, pa poslužite.

    Izvor:(www.kuhar.ba)


0 komentari:

Objavi komentar