subota, 25. siječnja 2014.

 

Sastojci:

Testo:
  • 6 belanaca
  • 100 gr. šećera
  • 100 gr. kokosa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika sirćeta
  •  1 kašike vanilin šećera
Umutite čvrsto belanca pa dodajte postepeno šećer i vanilin šećer. Kada sneg bude čvrst dodajte sirće, isključite mikser i varjačom oprezno umešajte brašno pomešano sa kokosom. Sipajte u pleh otprilike 20x30 i pecite na 180 dvadesetak minuta. Najbolje je da posle nekih 15 minuta proverite da li je pečeno i onda procenite koliko još treba da se peče.

Fil:
  • 6 žumanaca
  • 100 gr. šećera
  • 200 gr. putera + 2 -3 kašike šećera u prahu
  • 300 gr. čokolade
  • 1 kašičica cimeta
  • malo mlevenog đumbira
  • 1 kašičica sitno rendane korice pomorandže
Žumanca umutite sa šećerom pa stavite na paru i kuvajte dok ne počnu da se zgušnjavaju. Nemojte da čekate da se previše skuvaju, skinite sa vatre kada žumanca promene boju - poblede, i postanu otprilike duplo gušća nego u trenutku kada su se ugrejala. Ja često prekuvam ovakve filove jer imam fobiju od retkih, tako da uglavnom pustim da se žumanca zgusnu kao jako gust puding. Skinite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu, cimet, đumbir i pomorandžinu koricu. 
Kada se fil ohladi dodajte ga kašiku po kašiku u puter koji ste penasto umutili sa šećerom.
Premažite filom ohlađenu koru od kokosa.

 Još:

  •  2 - 4 dl. slatke pavlake + 3 - 4 kašike šećera u prahu
  • čokolada za posipanje - par štanglica
Umutite slatku pavlaku sa šećerom pa premažite kolač ( ja više volim kada ima manje slatke pavlake ali prema originalnom receptu potrebno Vam je 400 ml. ). Pospite rendanom čokoladom i kocke poslužite hladne.

Izvor: (www.svajela.hr)

0 komentari:

Objavi komentar