petak, 24. siječnja 2014.

Sastojci:

Biskvit:

  • 4 bjelanaca
  • 8 kašika šećera
  • 5 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Fil 1:

  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 200 g margarina
  • 40 g čokolade za kuhanje
  • 250 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
  • oko 150 ml soka od pomorandže

Fil 2:

  • 350 ml slatke pavlake
  • 200 g sitno sjeckanog keksa “Domaćica”
  • 5 g instant želatine fix

Krema:

  • 200 ml mlijeka
  • 60 g čokolade za kuhanje
  • 125 g šlag pjene/prah

Dekoracija:

  • dekoraciju šlag pjena, krema
  • ili slatka pavlaka

Priprema:

Biskvit: Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje). Peći na 180 C. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa odstraniti papir za pečenje.
Fil 1: Na pari umutiti žumanca i šećer, pa dodati čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti i dodati margarin. Dobro izmiksati, pa ostaviti da se prohladi. Sjediniti mljeveni keks i sok od naranče, pa dodati u fil sa žumancima. Sve dobro sjediniti. Sipati preko hladnog biskvita.
Fil 2: Vrhnje umutiti u čvrst šlag, pa dodati želatinu fix. Izmiksati. Dodati sitno sjeckan keks “Domaćica”, pa promiješati.Sipati preko fila 1, pa ostaviti u frižider, da se stegne (dva- tri sata). Zatim maknuti ivicu kalupa.
Kuhati mlijeko i čokoladu 3-4 minute. Ohladiti, pa dodati prah šlag pjene. Dobro izmiksati, pa cijelu tortu premazati kremom. Umutiti i vrhnje za šlag ili šlag pjenu/ kremu, pa cijelu tortu dekorisati. Kad se krema ohladi i stegne, rezati tortu na parčad!

Izvor: (namirnice.ba)

0 komentari:

Objavi komentar