ponedjeljak, 27. siječnja 2014.


Sastojci

Biskvit:
  •     6 jaja
  •     150 g šećera
  •     20 g kakaa
  •     60 g brašna
  •     40 g otopljenog putera

Preliv:

  •     2 kašike šećera
  •     50 ml vode
  •     1 vanilin šećer
  •     2 kašike ruma

Krema:

  •     180 ml slatke pavlake
  •     170 g čokolade za kuhanje
  •     1 kašika ruma
  •     1 vrećica Nescafe Cappuccina

Glazura:

  •     130 g čokolade za kuhanje
  •     60 ml slatke pavlake

Priprema

  1. Biskvit: Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg; postepeno dodavati šećer. Zatim dodati i jedno po jedno žumance, miksati svo vrijeme.
  2. Dodati i istopljeni puter.Na kraju dodajte kakao i brašno, pa sjedinite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, pa sipajte u veliki pleh, obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C, 10-tak minuta. Na isti način pripremite i drugu polovinu smjese. Pečen biskvit ostavite da se ohladi. Zatim presjecite oba biskvita popola, tako da dobijete 4 jednaka dijela.
  3. Sirup: Prokuhajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa dodajte rum. Svaku koru premažite sirupom. Krema: Vrhnje prokuhajte, pa prelijte preko izlomljene čokolade. Dobro izmješajte, dodajte rum i Cappuccino, pa izmiksajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne. Podijelite na 4 dijela. Na tacnu stavite prvu koru, premažite filom.
  4. Zatim poklopite drugom korom. Opet premažite filom, pa poklopite trećom korom. I treću koru premažite filom, pa poklopite četvrtom korom. Četvrtu koru poklopite nečim, pa ostavite 10-tak minuta. Zatim premažite preostalom kremom.
  5. Zagrijati vrhnje, pa preliti preko izlomljene čokolade. Izmješati, pa ostaviti da se ohladi. Premazati glazurom. Kad se glazura stegne, rezati na parčad!
Izvor: (www.recepti.com)

0 komentari:

Objavi komentar