nedjelja, 12. siječnja 2014.

Sarma

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • Sarma

  •  1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
  •  1 kg miješanog mljevenog mesa
  •  2-3 žlice sjeckane slanine i/ili pršuta
  •  150 gr riže
  •  2 glavice luka
  •  1 jaje
  •  list peršina
  •  25 gr soli
  •  1 žličica vegete
  •  1 žličica papra ili više po ukusu
  •  suho meso slanina, kožice suhe, rebra i sl.
  •  svježe meso krmenadl, vratina
  •  ili mesnate kosti od vratine i sl.
  •  lovor, papar u zrnu
  • Umak

  •  0,5 l pasirane rajčice
  •  2-3 žlice brašna
  •  3-4 žlice ulja ili masti
  •  1-2 češnja češnjaka
  •  šećer
  •  bosiljak, majčina dušica
  •  crvena paprika 

Priprema:  

  • Prodinstajte sitno sjeckani luk i slaninu 
  • Dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli ...
  • Dodajte mljeveno meso, promješajte i čim promjeni boju maknite s vatre neka se rashladi
  • Pomješajete meso, luk, špek, rižu, jaje, kosani list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promješajte
  • Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom
  • Uvijajte sarme veličine po ukusu, kod mene su prve velike pa sve manje, ali to ne smeta …
  • Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno nasjeckate i dio stavite na dno lonca, ostalo između sarmi
  • Sarme slažite u krug i između suho meso i sl…
  • Gore stavite (po ukusu) svježe meso i/ili mesnate kosti
  • Dodajte lovorov list i papar u zrnu
  • Prelijte umakom (ili samo vodom )
  • Kuhajte cca 2 h, dolijte vode po potrebi
  • Umak

  • Na masnoći kratko popržite brašno, protisnuti češnjak
  • Dodajte malo crvene paprike
  • Podlijte rajčicom, dodajte začine (po ukusu)
  • Dolijte vode cca 1, 5 l, miješajući
  • Kada provri prelijte preko sarme
  • Posluživanje

    Meni je sarma bolja s ovakvim umakom, mada neki vole samo bistru juhu …
    Odlučio sam se dinstati sva 3 glavna sastojka, ali meso vrlo kratko, sarma je rahla i vrlo ukusna ….Preuzeo sa :(www.coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar