10:50
Selma
Potrebni sastojci:
Tijesto:
- 40 dag tamne čokolade za kuhanje
- 20 dag maslaca
- 15 dag brašna
- 35 dag smeđeg šećera
- 10 dag mljevenih badema
- na vrh noža soli
- 10 dag kakao praha
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- 6 jaja
- 20 dag kiselog vrhnja 28% m.m.(mileram)
- 20 dag neslanog kikirikija
- 60 dag sirnog namaza 26% m.m.
- 1 staklenka (350 g) maslaca od kikirikija
- 5 dag šećera
Preljev:
- 2 dl vode
- 6–8 žlica ruma
- Recept za maslac od kikirikija:
- 30 dag neslanog kikirikija
- 50 ml ulja od kikirikija ili od suncokreta
- 5 dag meda
Priprema
- Duboki lim za pečenje (35 x 28 cm) namazati uljem i obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180°C. 15 dag čokolade narezati. Zajedno s maslacem otopiti i ostaviti da se ohladi. 25 dag čokolade posebno narezati.
Za tijesto:
- Brašno, smeđi šećer, badem, sol, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer u posudi dobro izmiješati. Jaja u jednoj posudi kremasto izraditi. Mješavinu maslaca s čokoladom dodati jajima neprestano miješajući. Zatim dodati mješavinu brašna i najnižom brzinom miksera izmiješati. Na kraju umiješati kiselo vrhnje i 7,5 dag narezane čokolade. Tijesto izliti u lim, izravnati i staviti peći oko 35-40 minuta.
- Ostaviti u otvorenoj, isključenoj pećnici oko 15 minuta, zatim izvaditi i ostaviti da se hladi. Hladno vodoravno prerezati i papir oprezno odvojiti.
Za preljev:
- Vodu i rum izmiješati. Jedan biskvit vratiti u lim za pečenje, preliti s ½ preljeva i namazati ½ kreme. Zatim staviti drugi biskvit, dlanovima biskvit pritisnuti, preliti ostatkom preljeva i premazati ostatkom kreme.
- Maslac od kikirikija
Očišćeni i oguljeni kikiriki (30 dag) popržiti bez masnoće i ohladiti. U mikseru sitno samljeti i uz dodavanje ulja i meda dobro izmiješati. Po potrebi dodati još par kapi ulja.
Za kremu:
- Kikiriki (20 dag) narezati i u tavici bez masnoće popržiti. Izvaditi iz tavice i ostaviti da se hladi. Sirni namaz, 35 dag maslaca od kikirikija i pet dag šećera dobro izmiješati; 15 dag narezanog kikirikija umiješati u kremu.
Za ukrašavanje:
- Ostatkom nasjeckanog kikirikija (5 dag) i čokolade (7,5 dag) posuti kolač. Prije serviranja kolač izvaditi iz hladnjaka i ostaviti (oko sat vremena) na sobnoj temperaturi da omekša. Ostatak čokolade na pari otopiti, kolač narezati na kocke i preliti čokoladom.
- Savjet: umjesto kikirikija može se staviti lješnjak i napraviti maslac od lješnjaka na isti način kao i od kikirikija.
Izvor:
tportal.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh
0 komentari:
Objavi komentar