12:28
Selma
Sastojci:
Kore:
- 1 jaje
- 150 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 50 g margarina
- 2 kašike mlijeka
- 3 kašike meda
- oko 400 g brašna
- 1 kašika kakaa
Krema:
- 5 dl mlijeka
- 3 pune kašike gustina
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika meda
- 200 g margarina
- 2 kašike prah šećera
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Dekoracija:
- 200 ml vrhnja za šlag, cvjetići
Priprema:
- Umutiti jaje, šećer, margarin, pa dodati mlijeko, med, kakao i sodu bikarbonu. Sve dobro umutiti, pa sipati u šerpu. Staviti na vatru, pa na laganoj vatri miješati svo vrijeme, dok se soda ne zapjeni. Skloniti sa vatre, pa dodati brašno.
- Zamijesiti tijesto pa podijeliti na 4 jednaka dijela. Odmah, dok je tijesto još toplo, na pobrašnjenoj podlozi razvući kore (krajeve osjecite i ostavite, oni će vam trebati za jedan dio fila).
- Kore pecite na obrnutoj strani pleha 5-6 minuta na 180°C. Čim je kora pečena, nožem lagano prođite ispod, kako bi se kora odvojila od pleha.
- Od onih krajeva koje ste osjekli razvucite jednu manju koru, pa i nju ispecite na isti način kao i ostale.
- U šerpu sipajte mlijeko, vanilin šećer i šećer, pa stavite da prokuha. Gustin umutite, pa spremite kao puding, mješajući svo vrijeme dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu sklonite sa vatre, pa dodajte med i ostavite da se prohladi. Zatim dodajte margarin sa prah šećerom, pa dobro izmiksajte.
- Odvojite 1/3 kreme, pa u nju dodajte onu najmanju pečenu koru, koju ste prethodno samljeli. Tako ćete dobiti 2/3 svijetle kreme i 1/3 tamne kreme. Na prvu koru nanesite polovinu svijetle kreme, pa poklopite drugom korom. Na drugu koru nanesite tamnu kremu. Poklopite trećom korom. Treću koru premažite ostatkom bijele kreme, pa poklopite četvrtom korom. Četvrtu koru prelijte glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu i ulje, malo prohladiti)
- Umutite vrhnje za šlag, pa dekorišite tortu. Ostavite bar sat-dva, da kore odmeknu, a glazura se stegne, pa režite tortu na parčad.
Izvor: (
www.kuvajmo-blogovski.com).
0 komentari:
Objavi komentar