srijeda, 22. siječnja 2014.

Cokoladni kolac sa kremom od kokosa

Sastojci:

Kora:

  • 150 gr čokolade najmanje 50% kakaa
  • 110 gr margarina
  • 200 gr šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 120 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • so

Kokos krem:

  • 150 gr kokosa
  • 120 gr šećera
  • 400 ml mleka
  • 40 gr gustina
  • 30 gr margarina
  • 1/2 želatina

Čokoladna odgore:

  • 200 čokolada
  • 150 ml slatka pavlaka

Priprema:

Na pari otapajte čokoladu i margarin, povremeno mešajući. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta. Zatim dodajte šećer i vanilu. Dodajte jaja jedano po jedano. Dobro mešajte kad stavljate jaja. Na kraju dodajte brašno i kakao. U kalup stavite pek papir i istresite smesu. Pecite na 180 stepeni 30 minuta, proverite čačkalicom. Kad je pečena kora izvadite i ostavite da se ohladi 10 minuta pa je izvadite iz kalupa.

Kokos krem:

Mleko i šećer stavite na vatru da provri i dodajte kokos, ostavite 10-15min da odstoji, da kokos nabubri.
Vratite na vatru pa zakuvajte gustin. Želatin rastopite u malo vode pa dodajte vrućem filu, dobro promešajte. Na kraju dodajte margarin, takodje u vruće. Koru vratite u kalup pa istresite fil.

Čokolada odgore:

Zagrevajte slatku pavlaku kojoj ste dodali izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se malo ne zgusne.
Prelijte preko kokos fila i stavite u frižider. Služite sutradan, ohladjeno, tada ćete moći da izvadite kolač iz kalupa.

0 komentari:

Objavi komentar