utorak, 14. siječnja 2014.

Sastojci

Za kore:
  • 3 x 5 bjelanca
  • 3 x 10 kasika secera u prahu
  • 3 x 5 kasika mljevenih oraha
  • 3 x 2 kasika brasna
Za krem:
  • 1 litar mlijeka
  • 15 zumanaca
  • 10 kasika secera
  • 9 kasika brasna
  • 250 gr secera u prahu
  • 250 gr margarina/maslaca
  • 150 gr mljevenih oraha
  • malo mlijeka da se popare orasi
  • 200 gr cokolade
  • 3 kesice slag krema od vanile
  • 200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem

Priprema

Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna. Brasno i orahe pomijesati i lagano varjacom umjesati u umucene bjelance. Peci na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate krem.
Krem: 7 zumanaca pomijesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmjesati sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohladjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri. Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najvise.

Posluživanje

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepsa od bilo koje cokolade.
(Namirnice.ba/Coolinarika/Milica)

0 komentari:

Objavi komentar