subota, 18. siječnja 2014.

Čokoladna torta sa puslicama 

Sastojci:

  • 130 gr margarina

  • 100 gr naribane čokolade za kuhanje

  • 5 jaja

  • 255 gr šećera u prahu

  • 75 gr samorastućeg brašna

  • 55 gr mljevenih lješnjaka

  • 2 kašikice kakaa

  • 125 ml slatkog vrhnja

  • 100 gr krema od lješnjaka

  • 100 gr istopljene čokolade za kuhanje

Priprema

  1. 130 gr margarina i 100 gr naribane čokolade staviti u posudu otpornu na toplotu.

  2. Ovu posudu staviti preko šerpe sa proključalom vodom i miješati sastojke dok se ne dobije ujednačena, glatka smjesa.

  3. Ostaviti 5 minuta da se malo ohladi smjesa, pa dodati 2 umućenih jaja, 100 gr šećera u prahu, 75 gr samorastućeg brašna, mljevene lješnjake i kakao, pa miješati dok se smjesa ne izjednači.

  4. Preliti u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i peći 35 minuta na 160 °C.

  5. Odvojiti 3 žumanjka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg.

  6. Postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera u prahu (155 gr) uz neprestano miješanje mikserom.

  7. Nakon 35 minuta izvaditi koru iz rerne.

  8. Istopljenih 100 gr čokolade umiješati u snijeg od bjelanjaka, pa od ove smjese formirati puslice na kori.

  9. Peći još 8-10 minuta, dok se puslice ne stvrdnu.

  10. Sjediniti slatko vrhnje sa kremom od lješnjaka i miješati u manjoj posudi, na umjerenoj temperaturi 2-3 minute.

  11. Nakon što se dobije glatka smjesa, ostaviti da se malo ohladi, pa preliti preko kolača.

0 komentari:

Objavi komentar