četvrtak, 2. siječnja 2014.

 

Potrebno:

  1. 500 ml mlijeka
  2. 500 ml slatke pavlake  
  3. 12 kašika gustina 
  4. 1 vanilin šećer
  5. 100 g čokolade za kuhanje
  6. 100 g bijele čokolade
  7. 4 kašike šećera
  8. kutija piškota ili manje pakovanje petit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema:

Pomiješati mlijeko i slatku pavlaku pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti kuhati pa kad provri ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te je nije potrebno dugo kuhati, 2-3 minute. Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umješati natrganu čokoladu i mješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa takođe dobro promiješati. Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili petit keks pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjenično pa ćete dobiti mramorni efekt. Ostaviti tortu na u frižider da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju. Uz ovaj fini dezert idealno pasao voćni preliv ili slatko od višanja ili šumskog voća.

0 komentari:

Objavi komentar