četvrtak, 2. siječnja 2014.

http://www.kuhinjica.rs/showpic.aspx?w=420&h=300&img=/images/article_pic/crna-torta.jpg 

Sastojci

  1.     140 g margarina
  2.     140 g šećera
  3.     10 g vanil-šećera
  4.     6 jaja
  5.     140 g mlevenih lešnika
  6.     50 g čokolade
  7.     30 g kakaoa
  8.     30 ml ruma

Fil:

  1.     125 g maslaca
  2.     125 g šećera u prahu
  3.     10 g vanil-šećera
  4.     40 g čokolade
  5.     20 g kakaa
  6.     2 jajeta

Priprema

Mikserom penasto umutiti margarin, vanil-šećer i šećer. Dodati jedno po jedno žumance muteći dok se masa ne ujednači. Smanjiti brzinu miksera i dodati kakao, a zatim na pari rastopljenu čokoladu, i na kraju mlevene lešnike. Isključiti mikser i kašikom umešati čvrst sneg od belanaca. Umućenu masu izručiti u okrugli pleh prečnika 25 cm, podmazan margarinom i posut brašnom. Peći deset minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni C. Sniziti temperaturu na 200 stepeni C i peći još 20 minuta. Izvaditi iz pećnice i, kada se prohladi, izručiti je na okrugli tanjir za tortu. Poprskati testo rumom i sasvim ohlađeno namaziti debelim slojem fila.

Fil:

Mikserom penasto umutiti maslac, vanil-šećer i šećer u prahu. Staviti jedno jaje i nastaviti mućenje dok se krem ne sjedini, a zatim isto učiniti i sa drugim jajetom. Rastopiti čokoladu na pari, dodati je kremu, a onda dodati i kakao. Umućen krem staviti u frižider na pola sata, pa njime nafilovati tortu. (kuhinjica.rs)

0 komentari:

Objavi komentar