Sastojci:
| - 1 kg | slatkih jabuka (6 kom.) |
| - 100 g | mlevenih oraha |
| - 50 g | suvog grožđa |
| - 500 g | kristal šećera |
| - 1 | limun-sok |
| - 125 ml | vode |
| - 125 ml | toping baze ili slatke pavlake |
| - 6 kom. | višanja iz kompota |
Priprema:
1. Za izradu tufahija koriste se slatke jabuke (kisele jabuke bi se raspale) .
2. Najbolje su jabuke sorte “Budimka”.
3. Suvo grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri.
4. Mlevene orahe pomešati sa nabubrelim suvim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe.
5. Jabuke oljuštiti i kašičicom izdubiti sadržinu.
6. U širu plitku šerpu staviti kristal šećer, preliti ga sa 125 ml vode i sokom od 1 limuna.
7. Kuvati na jačoj vatri uz mešanje oko 10 min., dok se ne dobije gustina kao za slatko.
8. U sirup poređati jabuke i bariti ih uz okretanje oko 10-15 min. dok ne postanu prozirne i ne omekšaju.
9. Jabuke izvaditi u plitku činiju i pustiti da se malo prohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuva.
10. U svaku jabuku kašičicom stavljati po 1 kašičicu mešavine mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom, pa pritisnuti kašičicom. Zatim ponovo staviti mešavinu mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom te postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal i dok jabuke ne budu pune.
11. Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade.
12. Ukrasiti sa šlagom i višnjama iz kompota.
2. Najbolje su jabuke sorte “Budimka”.
3. Suvo grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri.
4. Mlevene orahe pomešati sa nabubrelim suvim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe.
5. Jabuke oljuštiti i kašičicom izdubiti sadržinu.
6. U širu plitku šerpu staviti kristal šećer, preliti ga sa 125 ml vode i sokom od 1 limuna.
7. Kuvati na jačoj vatri uz mešanje oko 10 min., dok se ne dobije gustina kao za slatko.
8. U sirup poređati jabuke i bariti ih uz okretanje oko 10-15 min. dok ne postanu prozirne i ne omekšaju.
9. Jabuke izvaditi u plitku činiju i pustiti da se malo prohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuva.
10. U svaku jabuku kašičicom stavljati po 1 kašičicu mešavine mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom, pa pritisnuti kašičicom. Zatim ponovo staviti mešavinu mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom te postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal i dok jabuke ne budu pune.
11. Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade.
12. Ukrasiti sa šlagom i višnjama iz kompota.
RSS Feed
Twitter
03:04
Selma

Dodao
0 komentari:
Objavi komentar