nedjelja, 5. siječnja 2014.



Sastojci:


- 1 kgslatkih jabuka (6 kom.)
- 100 gmlevenih oraha
- 50 gsuvog grožđa
- 500 gkristal šećera
- 1limun-sok
- 125 mlvode
- 125 mltoping baze ili slatke pavlake
- 6 kom.višanja iz kompota

Priprema:

 

1. Za izradu tufahija koriste se slatke jabuke (kisele jabuke bi se raspale) .
2. Najbolje su jabuke sorte “Budimka”.
3. Suvo grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri.
4. Mlevene orahe pomešati sa nabubrelim suvim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe.
5. Jabuke oljuštiti i kašičicom izdubiti sadržinu.
6. U širu plitku šerpu staviti kristal šećer, preliti ga sa 125 ml vode i sokom od 1 limuna.
7. Kuvati na jačoj vatri uz mešanje oko 10 min., dok se ne dobije gustina kao za slatko.
8. U sirup poređati jabuke i bariti ih uz okretanje oko 10-15 min. dok ne postanu prozirne i ne omekšaju.
9. Jabuke izvaditi u plitku činiju i pustiti da se malo prohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuva.
10. U svaku jabuku kašičicom stavljati po 1 kašičicu mešavine mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom, pa pritisnuti kašičicom. Zatim ponovo staviti mešavinu mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom te postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal i dok jabuke ne budu pune.
11. Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade.
12. Ukrasiti sa šlagom i višnjama iz kompota.

0 komentari:

Objavi komentar