subota, 14. prosinca 2013.

http://www.recepti-svijeta.com/wp-content/uploads/2012/02/pasticada04.jpg
Sastojci:

    2 kg govedine od buta
    2 kg crvenog luka (koliko mesa – toliko crvenog luka)
    mrkva, selen, peršin, bijeli luk, suhe šljive
    sol, papar u zrnu, 4-5 klinčića
    žličica meda ili marmelade
    1 litra dobrog crnog vina
    temeljac od telećih kostiju


Priprema:

Meso sa svih strana zarežite oštrim nožem i našpikujte ga sa sitno isjeckanom mrkvom, bijelim lukom i slaninom. Stavite u posudu i nek vam odstoji preko noći, a može i 24 sata u octu (neka ocat prelije meso, ili ga vi često okrečite).
U veliku posudu stavite ulja, masti i meso koje ste izvadili iz octa, popržite sa svih strana da lagano požuti, zatim ga izvadite iz posude i u nju  stavite pola crvenog luka od ukupne količine (oko 1 kg), isjeckajte sitno i dinstajte ga na laganoj vatri dok se ne spari.
Zatim vratite meso, te preko mesa stavite drugu polovicu crvenog luka, ali ga možete krupno isjeći (otprilike na 5,6 šnita). Onda redom stavljajte pola kilograma mrkve krupnije nasjeckane, šaku suhih crnih šljiva, snop celera, snopić peršina, 1 cijela glavica bijelog luka, 4-5 klinčića, papra u zrnu, žlicu meda ili marmelade, sol, te to dinstajte na laganoj vatri, poklopljeno. Idealno bi bilo od telećih kostiju napraviti temeljac s kojim će te podlijevati ovu pašticadu.
Nakon pola sata dinstanja na laganoj vatri, stavite 2-3 žlice koncentrata od rajčice, zalijte sa litrom temeljca, pola litre do litar dobrog crnog vina, i nek se to kuha skoro dva sata na laganoj vatri.
Kad je meso gotovo (probodite viljuškom za provjeru), izvadite ga vani, izrežite na tanje šnite i stavite u posudu, ne tako veliku kao ona u kojoj ste kuhali pašticadu. Na meso tada malo po malo pasirajte ukuhanu tekućinu skupa sa povrćem. Nemojte je miksati jer će vam se žilice od povrća uplitati u mikser, i bit će pregusto, nego koristite pasirku. Ako vidite da umak nije dovoljno gust možete žlićicu brašna umutiti s malo vode, uliti u umak i prokuhati (ja to izbjegavam i nastojim da umak od pašticade dobro propasiram, naravno gustoća umaka zavisi i od kvalitete mesa). Ako mislite da meso nije gotovo sve skupa još malo prokuhajte i pašticada je gotova.
Pašticada se poslužuje uz domaće makarone ili njoke. (recepti-svijeta.com)
Pašticada
Pašticada

0 komentari:

Objavi komentar