četvrtak, 26. prosinca 2013.





TIJESTO:
  1. 1 čaša ulja (2 dl)
  2. 1 čaša vode
  3. 1 i 1/2 čaša brašna
  4. 4 jaja

Priprema

Čašu ulja i čašu vode staviti u šerpu da prokuha. Skinuti s ringle i dodati  čašu i pol  brašna. Miješati smjesu kašikom neko vrijeme, povremeno vraćati na ringlu, dok se tijesto ne počne odvajati od stranica (nekoliko minuta).
Nakon toga smjesu malo ohladiti na sobnoj temperaturi, a onda je najbolje staviti u frižider. Kada se smjesa ohladi (ne smije biti ni mlaka) dodajete jaja. U smjesu dodate 4 jaja, ali po jedno jaje. Tek kad jedno jaje dobro umiješate dodajete drugo..
Rernu zagrijete na 220 stepeni. Dok se grije rerna u nenamašćenu tepsiju vadite tijesto kašikicom za kafu, obavezno ostavljajte dovoljno razmaka između jer će nadoći. Kad ispunite tepsiju, vratite se i još po jednom na svaku kuglicu dodajte još tijesta, malo manje nego prvi put.
Stavite peći u vrelu rernu i NIKAKO JE NE OTVARAJTE nego provjeravajte kroz staklo  na rerni. Čim počnu ruditi (nakon otprilike 7 minuta), smanjite temperaturu na otprilike 110 stepeni. Pecite još 15tak minuta.

0 komentari:

Objavi komentar