petak, 20. prosinca 2013.

Buche de Noel - blagdanska rolada
  • BISKVITNO TIJESTO
  • 8 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • naribana korica od ½ limuna
  • 4 bjelanjka
  • 100 g brašna
  • KREMA
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 100 g mliječne čokolade
  • 250 g omekšanog maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 0.2 dl ruma
  • UKRAŠAVANJE
  • 4 ušećerene trešnje
  • 2 tanka lista čokolade
  • 2 žličice nasjeckanih pistacija

Recept za Buche de Noel – blagdansku roladu

Biskvitno tijesto za Buche de Noel

  • Žumanjke izmješajte sa jednom žlicom šećera i limunovom koricom u pjenušavu smjesu. Sa ostatkom šećera i bjelanjcima istucite čvrst snijeg. U čvrst snijeg od bjelanjaka dodajte brašno i smjesu sa žumanjcima i dobro izmješajte električnim mikserom.
  • Lim za pečenje obložite pek papirom. Na pek papir namažite pripravljeno biskvitno tijesto. Pećnicu prethodno zagrijte na 230° C pa biskvitno tijesto stavite peći oko 7 minuta na srednjoj prečki pećnice.
  • Čistu kuhinjsku krpu položite na radnu površinu i pospite ju šećerom. Pečeno tijesto iskrenite na krpu sa šećerom, a na tijesto odozgo položite drugu čistu vlažnu kuhinjsku krpu.

 Krema za Buche de Noel

  • Čokoladu za kuhanje i mliječnu čokoladu polomite na kockice i pomiješajte pa otopite na vodenoj pari. Otopljene čokolade pustite da se malo ohlade.
  • Omekšani maslac miješajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenušavu smjesu. Tri žlice te smjese odvojite sa strane za ukrašavanje. U ostatak smjese umiješajte otopljenu čokoladu i rum.
  • Dvije trećine pripravljene kreme jednoliko namažite na pečeno biskvitno tijesto koje onda savijte u roladu. Ostatak odvojene kreme (1/3 kreme) štrcaljkom naštrcajte na roladu.

Ukrašavanje

  • Ušećerene trešnje prepolovite. Izrežite tanke listiće čokolade. Buche de Noel blagdansku roladu ukrasite odvojenom mješavinom maslaca i šećera, prepolovljenim trešnjama, čokoladnim listićima i pistacijima.

0 komentari:

Objavi komentar