utorak, 17. prosinca 2013.





http://kolaci.eu/wp-content/uploads/2012/03/talijanska-kremsnita.jpg 

SASTOJCI:

TIJESTO
  •     400 g lisnatog tijesta
  •     2 žlice kakaa
  •     5 žlica šećera u prahu

KREMA
  •     2.5 dl mlijeka
  •     0.6 dl ohlađenog slatkog vrhnja
  •     2 žumanjka
  •     1 žlica kukuruznog škroba
  •     1 žlica brašna
  •     50 g čokolade sa 70 % kakaa
  •     40 g omekšanog margarina
  •     50 g šećera
  •     1 štapić vanilije
UKRAŠAVANJE
  •     kakao u prahu

Priprema i pečenje tijesta

  •     Lisnato tijesto razvaljajte do debljine  3 milimetra pa izrežite pravokutnik dimenzija 20×30 centimetara.
  •     Lim za pečenje obložite pek papirom.
  •     Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C pa lisnato tijesto stavite peći oko dvadeset minuta dok ne  dobije zlatno – žutu boju.
  •     Pečeno tijesto izvadite iz pećnice pa ga ravnomjerno pospite sa šećerom u prahu i vratite u pećnicu na još 2 minute da se šećer karamelizira.
  •     Nakon dvije minute izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema pjenaste kreme
  •     Štapiće vanilije raspolovite i sastružite sjemenke.
  •     Očišćene štapiće vanilije dodajte u lončić sa mlijekom i  zagrijte na vatri do vrenja.
  •     Pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu.
  •     Gustoj, pjenastoj smjesi dodajte brašno i kukuruzni škrob, a zatim i jedan decilitar, iz prethodnog koraka, zagrijanog mlijeka.
  •     Smjesu miješajte dok ne postane jednolična.
  •     Iz lončića s mlijekom izvadite štapiće vanilije pa u njega ulijte gustu, pjenastu smjesu sa brašnom.
  •     Vratite na vatru i kuhajte naredne dvije minute uz neprestano miješanje.
  •     Nakon dvije minute smjesu izlijte u veću posudu i dodajte čokoladu nalomljenu na kockice.
  •     Smjesu dobro izmiješajte kako bi se čokolada u potpunosti rastopila, da smjesa bude glatka i bez grudica.
  •     Prozirnom folijom prekrijte pripravljenu kremu i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
  •     Ohlađenu kremu izvadite iz hladnjaka pa ju izvažite.
  •     Slatko vrhnje istucite u šlag da dobijete jednu trećinu težine kreme.
  •     Slatko vrhnje izrađeno u šlag, mase jedne trećine kreme, dodajte u kremu i sve dobro izmiješajte.
  Slaganje i ukrašavanje talijanske kremšnite:
  •     Pečeno lisnato tijesto izrežite na tri jednaka dijela.
  •     Talijansku kremšnitu slažite na način da naizmjenice slažete sloj tijesta i kreme.
  •     Završni sloj lisnatog tijesta pospite kakaom.
  •     Stavite na hlađenje oko jedan sat pa poslužite uz šalicu dobre kave.

0 komentari:

Objavi komentar