Sastojci
Za koru:
5 jaja,
5 kašika šećera,
4 kašike brašna,
2 kašike kakaa,
pola praška za pecivo.
Za preliv kore je potrebno još :
1,5dl mlijeka i 1 kašika šećera.
Za fil:
500ml mlijeka,
1 vanila puding,
3 kašike brašna,
8 punih kašika šećera i 1 vanilin šećer,
200gr margarina,
100gr čokolade za kuhanje,
3 veće banane.
I još: 300gr šlaga.
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca, zatim dobro umutiti samo bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i na kraju lagano umješati brašno pomješano sa kakaom i praškom za pecivo, sve lijepo sjediniti. Sipati u pleh 20x30 koji ste obložili papirom za pećenje i peći u rerni zagrijanoj na 200C, peći oko 15 min na 200C ili malo duže na 180C. Pećenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je u plehu i kada se malo ohladi preliti je sa 1.5dl mlakog mlijeka koje ste prethodno prokuhali sa kašikom šećera ( ja sam tu dodala i jadnu kesicu vanilin šećera ).
Fil: Staviti 3dl mlijeka sa 8 kašika šećera i vanilin šećerom da se kuha, a u preostalih 2dl hladnog
mlijeka razmutiti puding i brašno, kada mlijeko provrije sipati razmućen puding i mješati dok se ne ukuhha, vrlo kratko. Skinuti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.
Umutiti 200gr margarina pa sjediniti sa ohladjenim pudingom, u taj fil dodati 50gr otopljene čokolade i lijepo sjediniti. Ostaviti fil po strani i umutiti 300gr šlaga sa običnom ili mineralnom vodom, i zatim 4 pune kašike šlaga dodati u fil i umutiti. Banane očistiti i isjeći na kockice i dodati u fil, ja to sjedinim kašikom, ne mikserom, da se banane ne bi zgnječile.
Ohladjenu koru lagano prenjeti na tacnu ( mada je slobodno možete ostaviti i u plehu ) zatim na nju nanjeti sav fil i lijepo ga razmazati i na kraju staviti preostali šlag. Kolač odozgo ukrasiti ostatkom čokolade ( 50gr, a može i sa manje ) koju ćete otopiti sa 1.5 kašikom ulja ili je samo narendajte.
Kolač ostavite u frižider na par sati da se dobro ohladi i zatim se "bacite" na degustaciju :-)...
Prijatno..
Za koru:
5 jaja,
5 kašika šećera,
4 kašike brašna,
2 kašike kakaa,
pola praška za pecivo.
Za preliv kore je potrebno još :
1,5dl mlijeka i 1 kašika šećera.
Za fil:
500ml mlijeka,
1 vanila puding,
3 kašike brašna,
8 punih kašika šećera i 1 vanilin šećer,
200gr margarina,
100gr čokolade za kuhanje,
3 veće banane.
I još: 300gr šlaga.
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca, zatim dobro umutiti samo bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i na kraju lagano umješati brašno pomješano sa kakaom i praškom za pecivo, sve lijepo sjediniti. Sipati u pleh 20x30 koji ste obložili papirom za pećenje i peći u rerni zagrijanoj na 200C, peći oko 15 min na 200C ili malo duže na 180C. Pećenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je u plehu i kada se malo ohladi preliti je sa 1.5dl mlakog mlijeka koje ste prethodno prokuhali sa kašikom šećera ( ja sam tu dodala i jadnu kesicu vanilin šećera ).
Fil: Staviti 3dl mlijeka sa 8 kašika šećera i vanilin šećerom da se kuha, a u preostalih 2dl hladnog
mlijeka razmutiti puding i brašno, kada mlijeko provrije sipati razmućen puding i mješati dok se ne ukuhha, vrlo kratko. Skinuti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.
Umutiti 200gr margarina pa sjediniti sa ohladjenim pudingom, u taj fil dodati 50gr otopljene čokolade i lijepo sjediniti. Ostaviti fil po strani i umutiti 300gr šlaga sa običnom ili mineralnom vodom, i zatim 4 pune kašike šlaga dodati u fil i umutiti. Banane očistiti i isjeći na kockice i dodati u fil, ja to sjedinim kašikom, ne mikserom, da se banane ne bi zgnječile.
Ohladjenu koru lagano prenjeti na tacnu ( mada je slobodno možete ostaviti i u plehu ) zatim na nju nanjeti sav fil i lijepo ga razmazati i na kraju staviti preostali šlag. Kolač odozgo ukrasiti ostatkom čokolade ( 50gr, a može i sa manje ) koju ćete otopiti sa 1.5 kašikom ulja ili je samo narendajte.
Kolač ostavite u frižider na par sati da se dobro ohladi i zatim se "bacite" na degustaciju :-)...
Prijatno..
TIJESTO crno:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
3 žlice ulja
1 prašak za pecivo
1 dl vode
4 žlice šećera
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje čvrsto izmiksati, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve to dobro ujediniti i peći oko 30 minuta, na 200c.
Prokuhati vodu i šećer i preliti pečen još vruć kolač.
TIJESTO žuto:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice ulja
6 žlica brašna
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje izmiksati u čvrstu smjesu, ugasiti mikser. Lagano ručno miješati dodajući postepeno brašno.
Saliti u lim i peći, u kojem ste pekli crno tijesto.
KREMA:
5 dl slatkog vrhnja
2 dl mlijeka
4 žlice šećera
1 želatina mljevena vrećica
1 čokolada
PRIPREMA:
Namočiti želatinu u hladnu vodu da nabubri, po uputi na poleđini želatine. Prokuhati mlijeko i šećer, skinuti s vatre i u mlijeko staviti želatinu da se rastopi.
Izmiksati slatko vrhnje i u njega sasuti ohlađeno mlijeko sa želatinom.
Pola čokolade krupno izrendati u kremu i sve to dobro izmiksati.
Pola kreme saliti na crno tijsto i poklopiti žutim tijestom, drugu polovicu kreme saliti na žuto tijesto i posuti ostalom krupno izrendanom čokoladom. Kolač ostaviti da se dobro ohladi. - See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/08/sareni-kolac.html#sthash.Kwj7721N.dpuf
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
3 žlice ulja
1 prašak za pecivo
1 dl vode
4 žlice šećera
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje čvrsto izmiksati, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve to dobro ujediniti i peći oko 30 minuta, na 200c.
Prokuhati vodu i šećer i preliti pečen još vruć kolač.
TIJESTO žuto:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice ulja
6 žlica brašna
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje izmiksati u čvrstu smjesu, ugasiti mikser. Lagano ručno miješati dodajući postepeno brašno.
Saliti u lim i peći, u kojem ste pekli crno tijesto.
KREMA:
5 dl slatkog vrhnja
2 dl mlijeka
4 žlice šećera
1 želatina mljevena vrećica
1 čokolada
PRIPREMA:
Namočiti želatinu u hladnu vodu da nabubri, po uputi na poleđini želatine. Prokuhati mlijeko i šećer, skinuti s vatre i u mlijeko staviti želatinu da se rastopi.
Izmiksati slatko vrhnje i u njega sasuti ohlađeno mlijeko sa želatinom.
Pola čokolade krupno izrendati u kremu i sve to dobro izmiksati.
Pola kreme saliti na crno tijsto i poklopiti žutim tijestom, drugu polovicu kreme saliti na žuto tijesto i posuti ostalom krupno izrendanom čokoladom. Kolač ostaviti da se dobro ohladi. - See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/08/sareni-kolac.html#sthash.Kwj7721N.dpuf
TIJESTO crno:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
3 žlice ulja
1 prašak za pecivo
1 dl vode
4 žlice šećera
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje čvrsto izmiksati, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve to dobro ujediniti i peći oko 30 minuta, na 200c.
Prokuhati vodu i šećer i preliti pečen još vruć kolač.
TIJESTO žuto:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice ulja
6 žlica brašna
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje izmiksati u čvrstu smjesu, ugasiti mikser. Lagano ručno miješati dodajući postepeno brašno.
Saliti u lim i peći, u kojem ste pekli crno tijesto.
KREMA:
5 dl slatkog vrhnja
2 dl mlijeka
4 žlice šećera
1 želatina mljevena vrećica
1 čokolada
PRIPREMA:
Namočiti želatinu u hladnu vodu da nabubri, po uputi na poleđini želatine. Prokuhati mlijeko i šećer, skinuti s vatre i u mlijeko staviti želatinu da se rastopi.
Izmiksati slatko vrhnje i u njega sasuti ohlađeno mlijeko sa želatinom.
Pola čokolade krupno izrendati u kremu i sve to dobro izmiksati.
Pola kreme saliti na crno tijsto i poklopiti žutim tijestom, drugu polovicu kreme saliti na žuto tijesto i posuti ostalom krupno izrendanom čokoladom. Kolač ostaviti da se dobro ohladi. - See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/08/sareni-kolac.html#sthash.Kwj7721N.dpuf
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
3 žlice ulja
1 prašak za pecivo
1 dl vode
4 žlice šećera
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje čvrsto izmiksati, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve to dobro ujediniti i peći oko 30 minuta, na 200c.
Prokuhati vodu i šećer i preliti pečen još vruć kolač.
TIJESTO žuto:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice ulja
6 žlica brašna
PRIPREMA:
Jaja, šećer i ulje izmiksati u čvrstu smjesu, ugasiti mikser. Lagano ručno miješati dodajući postepeno brašno.
Saliti u lim i peći, u kojem ste pekli crno tijesto.
KREMA:
5 dl slatkog vrhnja
2 dl mlijeka
4 žlice šećera
1 želatina mljevena vrećica
1 čokolada
PRIPREMA:
Namočiti želatinu u hladnu vodu da nabubri, po uputi na poleđini želatine. Prokuhati mlijeko i šećer, skinuti s vatre i u mlijeko staviti želatinu da se rastopi.
Izmiksati slatko vrhnje i u njega sasuti ohlađeno mlijeko sa želatinom.
Pola čokolade krupno izrendati u kremu i sve to dobro izmiksati.
Pola kreme saliti na crno tijsto i poklopiti žutim tijestom, drugu polovicu kreme saliti na žuto tijesto i posuti ostalom krupno izrendanom čokoladom. Kolač ostaviti da se dobro ohladi. - See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/08/sareni-kolac.html#sthash.Kwj7721N.dpuf
0 komentari:
Objavi komentar