ponedjeljak, 16. prosinca 2013.

Baklava
SASTOJCI
  • 250 g maslaca
  • 250 ml suncokretovog ulja
  • 2 žlice meda
  • ½ kg sjeckanih oraha
  • ½ kg mljevenih oraha
  • na vrh noža cimeta
  • 1 kg šećera
  • 1 kg gotovog tijesta za baklavu
  • 250 ml mlijeka
  • 2 limuna
  • 1 štapić vanilije
PRIPREMA BAKLAVE
  • Istopite maslac sa uljem, mlijekom i medom.
  • Pomiješajte sjeckane i mljevene orahe, cimet i 250 g šećera.
  • Na lim za pečenje položite 3 lista gotovog tijesta za baklave koje ste poprskali smjesom sa istopljenim maslacem. Treći list tijesta posipajte sa mješavinom od oraha.
  • Nastavite na način da redate po 2 poprskana lista tijesta kojima slijedi mješavina od oraha dok ne potrošite sve orahe. Završite redanje sa 3 poprskana sloja tijesta.
  • Premažite zadnji sloj s malo mlijeka pa nožem razrežite baklavu prvo na kocke, a potom i dijagonalno na trokute.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 140° C oko 45 minuta ili dok baklava ne poprimi brončano-smeđu boju.
  • Dok se baklava peče, u loncu srednje veličine, pomješajte preostalih 750 g šećera pa nalijte vode koliko je potrebno da pokrije šećer  1-2 cm iznad površine. Očistite štapić vanilije i limune narežite na ploške pa dodajte u vodu sa šećerom. Sve prokuhajte oko 10 minuta. Sirup za preljev ne smije biti rijedak.
  • Pečenu baklavu odmah prelijte sa ohlađenim sirupom i na 10 minuta pritisnite sa drugim limom za pečenje kako bi se kore izravnale.
  • Baklavu ohladite barem 12 h prije posluživanja.

0 komentari:

Objavi komentar