Sastojci:
Kora:
- 200 grama putera
- 250 grama šećera
- 4 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 400 grama brašna
- 40 grama kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 300 ml kiselo mleko (jogurt)
Sirup:
- 200 ml vode
- 250 g šećera
- Vanila
- rum
Čokoladni fil:
- 150 grama tamne čokolade
- 50 grama butera
- 3 velika jaja
- 6 kašika šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika ruma
- 150 ml slatke pavlake
Čokolada odgore:
- 200 g tamne čokolade, iseckane
- 50 grama butera
- 150 ml slatka pavlaka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
U velikoj činiji, miksirati maslac sa šećerom dok ne pobeli. Dodajte jaja jedano po jedano. Dodajte vanilu. U drugu činiju pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Dodajte suve sastojke preko maslaca u 3 puta, naizmenično dodavajući i jogurt.
Sipajte testo u kalup od 26 cm u prečniku. Pečite pa vrh koji je narastao odstranite.Čokoladni fil:
Otopite maslac sa čokoladom na laganoj vatri. Prohladite. Odvojite žumanca pa dodajte 1 kašiku ruma i ekstrat vanile. Spojite sve zajedno, dok je maslac mlak. U drugoj posudi miksirajte belanca sa prstohvatom soli. Na kraju spojite belanca sa kremom.
Upšinujte vodu i šećer sa rumom. presecite koru na dva dela, vratite prvi deo u kalup pa uspite pola sirupa, nanesite fil pa drugu koru i opet sirup. ako treba da odstoji 3h u frižideru.Čokolada odgore:
Odgore možete samo da stavite glazuru od čokolade i putera ili da napravite od slatke pavlake, čokolade za kuvanje, puteta i vanile. Sve sastojke pomešati i staviti da provri, kad se zgusne malo prohladiti pa time premažati celu tortu. Odgore narendajte na krupno rende čokoladu.
U velikoj činiji, miksirati maslac sa šećerom dok ne pobeli. Dodajte jaja jedano po jedano. Dodajte vanilu. U drugu činiju pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Dodajte suve sastojke preko maslaca u 3 puta, naizmenično dodavajući i jogurt.
Sipajte testo u kalup od 26 cm u prečniku. Pečite pa vrh koji je narastao odstranite.Čokoladni fil:
Otopite maslac sa čokoladom na laganoj vatri. Prohladite. Odvojite žumanca pa dodajte 1 kašiku ruma i ekstrat vanile. Spojite sve zajedno, dok je maslac mlak. U drugoj posudi miksirajte belanca sa prstohvatom soli. Na kraju spojite belanca sa kremom.
Upšinujte vodu i šećer sa rumom. presecite koru na dva dela, vratite prvi deo u kalup pa uspite pola sirupa, nanesite fil pa drugu koru i opet sirup. ako treba da odstoji 3h u frižideru.Čokolada odgore:
Odgore možete samo da stavite glazuru od čokolade i putera ili da napravite od slatke pavlake, čokolade za kuvanje, puteta i vanile. Sve sastojke pomešati i staviti da provri, kad se zgusne malo prohladiti pa time premažati celu tortu. Odgore narendajte na krupno rende čokoladu.
0 komentari:
Objavi komentar