utorak, 24. prosinca 2013.

Bozicni_keksi

Sastojci
  • 225 g glatkog brašna
  • 1/2 male žlice praška za pecivo
  • 50 g šećera u prahu
  • 3 paketića vanilin šećera
  • naribana korica od pola neprskanog limuna
  • 1/2 male žlice cimeta
  • 1 jaje
  • 40 g creme fraiche (ili milerama)
  • 40 g maslaca
  • jestive boje, šarene i čokoladne mrvice i sl.

Priprema
U jednu posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu.
Dodajte vanilin šećer, koricu limuna, cimet, jaje i creme fraiche.
Maslac izrezite na komadiće i dodajte u posudu.
Brzo zamijesite smjesu, dok ne dobijete glatko tijesto.

Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje i ostavite 1 sat u hladnjaku.
Pećnicu zagrijte na 200 °C (s ventilatorom 180).

Tijesto podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj ploči na otprilike 3 mm debljine.
Izrežite razne oblike, a ostatak tijesta ponovo umijesite.

Tijesto se može mnogo puta ponovo razvaljati.
Izrezana srca, boriće, zvijezdice itd. pecite oko 10 minuta na papiru za pečenje.
Kad se ohlade, premažite ih raznim glazurama, ukrasima...oblijepite marcipanom...

Posluživanje
Kekse čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

0 komentari:

Objavi komentar