nedjelja, 15. prosinca 2013.

Krofne iliti krafne 

SASTOJCI

  • 50 dag brašna
  • 4 dag kvasca
  • 3 dl mlakog mlijeka
  • 5 dag šećera
  • 2 žlice ulja
  • 2 žumanjka
  • ½ žličice soli
  • 3 žlice ruma
  • pekmez od šljiva
  • šećer u prahu
  • ZA PRŽENJE
  • 1 l ulja

Priprema – krofne

  • U posudu naspite dio brašna, malo šećera,kvasac i mlijeko pa dobro izmješašajte nastali kvas.
  • Pokrijte ga i pustite da naraste na toplome mjesto oko 20 minuta.
  • Kada se kvas uzdigne, dodajte mu ulje, preostali šećer, žumanjke, sol, rum i polako miješajući postepeno dodavajte preostalo brašno. Zamijestite tijesto da bude potpuno jednolično jer o tome ovisi kvaliteta budućih krofni.
  • Ponovno stavite tijesto za krofne na toplo mjesto da uzraste još 30-ak minuta.
  • Tijesto razvaljajte na debljinu od 2 cm pa čašom izrežite krugove.
  • Na svaki krug tijesta stavite po žlicu pekmeza od šljiva i pokrijte ih sljedećim krugom tijesta. Rubove oprezno  pritisnite da lijepo prijanjaju i tada sve buduće krofne stavite da uzlaze još 20-ak minuta na toplo mjesto.
  • Zagrijte ulje na oko 180°C i u nj položite nekoliko krafni pa pržite oko 3 minute. Nakon 3 minute, krofne okrenite i nastavite pržiti još naredne 3 minute. Postupak ponovite sa ostalim krofnama.
  • Ispržene krofne pospite šećerom u prahu.
  • Korfne su gotove i spremne za serviranje. U slast!

0 komentari:

Objavi komentar