03:21
Selma
Sastojci:
- 100 gr maslaca
- 200 gr brašna
- ½ kašikice soli
- ¼ kašikice praška za pecivo
- 250 gr čokolade za kuhanje
- 300 gr šećera
- 1 kašikica vanilla ekstrakta
- 2 jaja
- 100 ml mlaćenice
- 90 gr pistacija, isjeckanih
- Z ačokoladni preljev:
- 125 ml tučenog vrhnja
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 60 gr isjeckanih pistacija
- U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, pa ostavite na stranu.
- Iznad posude sa ključalom vodom stavite šerpu u koju ćete staviti maslac i čokoladu.
- Miješajte konstantno dok ne istopite ova dva sastojka i dobijete finu, glatku smjesu.
- Skinite s vatre pa u čokoladu dodajte šećer i vaniliju, a zatim jaja, mlaćenicu i pistacije.
- Dodajte brašno pomiješano sa ostalim sastojcima, pa sve izmiksajte.
- Stavite smjesu u okrugli pleh (20 cm) obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni 60-70 minuta na 170 °C.
- Kada se ispeče, izvadite koru iz tepsije, odlijepite papir i ostavite da se kora potpuno ohladi.
- U međuvremenu napravite fil.
- U manju šerpu stavite vrhnje i postavite na vatru da proključa.
- Nakon što proključa, skinite vrhnje s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu.
- Izmiješajte, pa ostavite da se malo ohladi 5-8 minuta.
- Nanesite preljev na koru, pa pospite pistacije kao dekoraciju. Preozeo sa: (www.kuhar.ba)
PRIJATNO ŽELI VAM MOJA KUHINJICA ...
0 komentari:
Objavi komentar