srijeda, 18. prosinca 2013.

Čokoladna torta sa pistacijima

Sastojci:

  • 100 gr maslaca
  • 200 gr brašna
  • ½ kašikice soli
  • ¼ kašikice praška za pecivo
  • 250 gr čokolade za kuhanje
  • 300 gr šećera
  • 1 kašikica vanilla ekstrakta
  • 2 jaja
  • 100 ml mlaćenice
  • 90 gr pistacija, isjeckanih
  • Z ačokoladni preljev:
  • 125 ml tučenog vrhnja
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 60 gr isjeckanih pistacija
  1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, pa ostavite na stranu.
  2. Iznad posude sa ključalom vodom stavite šerpu u koju ćete staviti maslac i čokoladu.
  3. Miješajte konstantno dok ne istopite ova dva sastojka i dobijete finu, glatku smjesu.
  4. Skinite s vatre pa u čokoladu dodajte šećer i vaniliju, a zatim jaja, mlaćenicu i pistacije.
  5. Dodajte brašno pomiješano sa ostalim sastojcima, pa sve izmiksajte.
  6. Stavite smjesu u okrugli pleh (20 cm) obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni 60-70 minuta na 170 °C.
  7. Kada se ispeče, izvadite koru iz tepsije, odlijepite papir i ostavite da se kora potpuno ohladi.
  8. U međuvremenu napravite fil.
  9. U manju šerpu stavite vrhnje i postavite na vatru da proključa.
  10. Nakon što proključa, skinite vrhnje s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu.
  11. Izmiješajte, pa ostavite da se malo ohladi 5-8 minuta.
  12. Nanesite preljev na koru, pa pospite pistacije kao dekoraciju. Preozeo sa: (www.kuhar.ba)
    PRIJATNO ŽELI VAM MOJA KUHINJICA ...

0 komentari:

Objavi komentar