subota, 7. prosinca 2013.

http://www.kuvajmo-blogovski.com/wp-content/uploads/2013/05/52-570x426.jpgSastojci:
Tamna kora:

    6 jaja
    6 kašika prezli
    6 kašika šećera
    1 kašičica praška za pecivo
    100 g prženih mlevenih lešnika
    75 g čokolade za kuvanje

Svetla kora:

    6 belanaca
    6 kašika prezli
    6 kašika šećera
    1 kašičica praška za pecivo
    80 g blanširanih badema

Fil:

    13 žumanaca
    200 g šećera
    1 limun
    1,5 dl mleka
    3 kesice vanilin šećera
    1 puding od vanile
    100 g bele čokolade
    250 g margarina

Ukrašavanje:

    200 g šlaga
    2 dl kisele vode

Priprema:

Za tamnu koru sjediniti jaja i šećer i dobro umutiti. Dodati otopljenu čokoladu, prezlu, lešnik, prašak za pecivo, pa sve sjediniti. Peći u plehu (40×25) koji smo obložili pek papirom u rerni ugrejanoj na 200 stepeni.

12 150x150 Ambasador torta

 Za svetlu koru potrebno je umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer uz stalno mućenje. Dodati prezlu, bademe (blanširamo ih tako što u malo kipuće vode ubacimo bademe i kratko prokuvamo, procediti, ohladiti pod malzom hladne vode i skinuti „kožicu“ pa samleti), prašak za pecivo, pa lagano izmešati. Pleh obložiti pek papirom i peći u rerni na srednjoj temperaturi oko 35 minuta.

24 150x150 Ambasador torta

 Sjediniti žumanca, mleko, vanilin šećer, pola šećera, naseckanu belu čokoladu i puding. Kuvati na pari, pazeći da se ne stvore grudvice, dok se ne zgusne. Pred kraj dodati sok od jednog limuna. Penasto umutiti margarin sa preostalim šećerom pa sjediniti sa ohlađenim filom.

   33 150x150 Ambasador torta

    Prvo ide tamna kora, pa fil, svetla kora, pa fil.

44 150x150 Ambasador torta
    Umutiti šlag sa kiselom vodom i ukrasiti tortu. (kuvajmo-blogovski.com)

0 komentari:

Objavi komentar